Thermphos-baas sluit deal

In Tel Aviv heeft het Openbaar Ministerie in een witwaszaak een akkoord bereikt met de Russisch-Israëlische zakenman, politicus en ex-weapenhandelaar Arcadi Gaydamak. Dat heeft het Israëlische dagblad Ha’aretz vorige week geschreven. In dezelfde zaak is ook Nahum Galmor verdacht, de hoogste baas van fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost. 

 

In 2009 werd duidelijk dat deze fabriek, via een stroman, feitelijk in handen was van een Russische wapenhandelaar Gaydamak.

De Israëlische geheime dienst heeft indertijd geprobeerd de verkoop van de Nederlandse fabriek van Thermphos te verhinderen omdat men vreesde dat Thermphos zou worden gebruikt voor handel in chemische producten naar Iran. Naar verwachting zal Galmor hetzelfde zal doen als Gaydamak: een schuldbekentenis in ruil voor een lagere straf.

Gaydamak accepteert een boete van 600.000 euro en een jaar proeftijd. Hij bekent dan dat hij ‘via een list voordelen heeft genoten die niet leiden tot regelrechte fraude’. Dat is veel minder ernstig dan fraude en witwassen.

De Israëlische justitie ziet Galmor als een stroman van Gaydamek. Die zou vijftig miljoen euro zwart geld hebben verstrekt aan Galmor om in 2002 Thermphos te kopen. De zakenman zelf kon dat niet, omdat zijn reputatie bij kredietverstrekker ABN Amro en aandeelhouders op bezwaren stuitte. Thermphos ontkent dat overigens. Het bedrijf stelde eerder dat het geen deel uitmaakt van het onderzoek.

Gaydamak en de zes andere verdachten (Galmor en een aantal bankmanagers) zouden volgens de Israëlische justitie in totaal 130 miljoen euro aan zwart geld hebben witgewassen via de bank Hapoalim. Overigens oordeelde de rechtbank een jaar terug dat de wet op basis waarvan justitie zeven verdachten wil vervolgen, nog niet bestond ten tijde van het vergrijp. 

Gaydamaks bekentenis in ruil voor strafvermindering komt na de hint van een districtsrechter dat justitie strafvervolging tegen de zeven
verdachten zou moeten heroverwegen.

Fosforfabriek valt in handen Russische maffia