Problemen tussen de Mexicanen

Ik ben nog steeds druk bezig met van alles en nog wat maar ik wil nu echt weer even wat schrijven voor Crimesite. Ik blijf nog steeds post krijgen en ik wil iedereen die me post stuurt graag nog eens bedanken. Ik kreeg ook weer post uit Thailand en wat is het daar toch mooi. Ik ben zeker van plan na mijn vrijlating daar nog eens naar toe te gaan. 

Door Henk Rommy.

Op dit moment is het hier weer eens behoorlijk onrustig. En dat komt door verschillende groepen Mexicanen hier in de gevangenis. Er is één groep Mexicanen die al vanaf september vorig jaar opgesloten zit. Ze zitten op twee afdelingen in het A-gebouw waar ik dus ook zit. Ze hebben hier echt een groot probleem met die verschillende groepen Mexicanen. De ene groep die hier opgesloten zit bestaat uit zo’n 250 man en worden de ‘Los Paisas’ genoemd. Dan is er de andere groep Mexicanen, de ‘Surenos’. Deze groep bestaat uit ongeveer 100 man en zij verblijven in de SHU, verspreid over de 10 andere afdelingen.

Afgelopen september zijn deze groepen met elkaar op de vuist gegaan. Bij de ‘Los Paisas’ is er toen een dode gevallen en bij de ‘Surenos’ moet er eentje een oog missen. Er moet nu een oplossing komen voor deze groepen want ze kunnen ze niet zo lang meer opgesloten houden.

Ik vind dat ze hier maar een slap beleid voeren wat die groepen betreft en dat heb ik ook gezegd tegen een personeelslid hier. Je kunt die groepen toch uit elkaar halen en verdelen over verschillende instellingen. Maar ja, voorlopig gebeurt er hier nog niets. Het is natuurlijk ook weer een kwestie van geld want ik heb begrepen dat elke gevangenis geld krijgt voor een gedetineerde vanuit Washington. Deze gevangenis zit eigenlijk ook al veel te vol maar ze willen natuurlijk geen geld mislopen.

Ik denk wel dat als ze zouden besluiten deze groep weer in gewone populatie te zetten dat dan veel mensen zich vrijwillig zouden laten insluiten. En dat is natuurlijk belachelijk. Ik weet zeker dat als er per ongeluk een ‘Los Paisas’ op de compound zou komen de ‘Surenos’ met z’n allen op deze man zouden duiken om hem finaal in elkaar te slaan. Het punt is dat iedereen dan weer voor uren ingesloten wordt omdat ze dan alle beelden terug gaan kijken en zo iedereen op willen sporen die er iets mee te maken had.

Je begrijpt wel dat andere gedetineerden daar helemaal niet blij mee zijn.

Ik heb nu al in drie andere instellingen gezeten maar nergens had de leiding het zo slecht onder controle als hier. Deze ellende had volgens mij best wel voorkomen kunnen worden.

Ik heb ook weer een brief ontvangen vanuit een vrouwengevangenis in Lecce, Italië. Ik heb hier al eerder over geschreven. Wat is het daar toch slecht in die gevangenis, het zijn daar net de Middeleeuwen. De vrouwen zitten er uren zonder water terwijl het er ontzettend warm is. De vrouwen slaan er met lepels tegen de tralies en roepen er om water.

Ik hoop echt dat Mw. Abbing van de ambassade nu eens aan de bel gaat trekken daar. Ook de WOTS-regeling is een aanfluiting vanuit Italië. Ik weet niet goed wie er over zoiets gaat maar je zou toch denken dat een land dat in de Europese Unie zit zou meewerken om mensen in hun eigen land hun straf uit te laten zitten.

Voor vandaag laat ik het hier weer even bij.

Groeten vanuit een warm Amerika,

Henk Orlando Rommy.