Haagse advocaat geschrapt om drugshandel

Een advocaat uit het arrondissement Den Haag is maandag van het tableau geschrapt. Hij is verdachte van betrokkenheid bij de fabricage van en handel in synthetische drugs. De advocaat zat drie dagen vast.

Facilitator

De Raad van Discipline oordeelt dat hij als ‘facilitator voor criminele activiteiten’ kan worden gezien. De aanhouding was op 8 augustus 2017. De politie doorzocht zijn woning en de loods die hij verhuurde en doorverhuurde.

In de loods zijn grondstoffen en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden en ook amfetamine. Voor de inval was de plaatselijke deken door het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht van de inval.

Privésfeer

In de verhoren zou de advocaat hebben toegegeven dat hij in geldnood was gekomen. Om er bovenop te komen had hij de loods gehuurd voor een goede cliënt. In zijn verweer heeft de advocaat gesteld dat de affaire thuishoort in de privésfeer en het strafrechtelijk onderzoek nog loopt.

De raad ziet evenwel ‘voldoende aanknopingspunten met de praktijkuitoefening van verweerder’.

Sinds 2000 kreeg de advocaat een waarschuwing, vier berispingen, drie voorwaardelijke schorsingen en een onvoorwaardelijke schorsing heeft gekregen. Mede hierom gaat de Raad van Discipline nu over tot schrapping van het tableau.

Zie de uitspraak.