Haagse “Godfather” aangehouden (UPDATE)

De Nationale Politie heeft dinsdag Piet S. (57) aangehouden voor de gewelddadige overval op een drugstransport in Opglabbeek, België, in januari 2012. S. wordt er door het landelijk parket van verdacht opdrachtgever te zijn van de gewapende overval op de vrachtwagen met een lading cocaïne. Dat heeft een betrouwbare bron aan Crimesite bevestigd.

Door @Wim van de Pol

Geen bewaring

Beide verdachten worden zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam. Die heeft de twee verdachten voor de overval en invoer drugs niet in bewaring gesteld. Dat betekent dat de rechter-commissaris voor betrokkenheid bij die overval niet voldoende bewijs ziet. De twee blijven wel vastzitten omdat er vuurwapens bij hen zijn gevonden en voor dat feit zijn ze wel veertien dagen in bewaring gesteld. Een derde verdachte die was aangehouden is heengezonden. 

Beperking

Advocaten Michel van Stratum en Frank van Ardenne willen desgevraagd geen enkel commentaar geven omdat hun cliënten in alle beperkingen zitten. Een woordvoerder van het landelijk parket wil ook niets meer zeggen dan dat 'de verdachten voor 14 dagen in bewaring zijn gesteld.'

Legendarisch

Piet S. is een legendarische figuur in de Nederlandse onderwereld. Hij duikt in vele politieonderzoeken op, maar de politie slaagde er nooit in S. voor hard drugs achter de tralies te krijgen. S. werd in zijn woning in Voorburg aangehouden. In Den Haag arresteerde de 36-jarige zoon van S. Hij zou hebben gefungeerd als rechterhand van zijn vader. 

Artisjokken

Een Belgische vrachtwagenchauffeur werd in januari vorig jaar in de buurt van Genk klemgereden door mannen die het voorzien hadden op een partij cocaïne. De drugs bevonden zich in twee zeecontainers met artisjokken uit Peru die de chauffeur in de haven van Antwerpen had geladen. Bij de overval werd geschoten met Kalasjnikovs.

Apaan

De politie heeft dinsdag de woningen doorzocht van de vermoedelijke opdrachtgever van deze overval en die van zijn zoon. Daarbij werd beslag gelegd op drie vuurwapens, munitie en sieraden, waaronder zes exclusieve horloges. In de schuur van de vader vond de politie ook 19 kilo apaan. Dit is de belangrijkste grondstof voor de synthetische drugs amphetamine. Met ingang van dit jaar is het louter bezit van apaan strafbaar.

Hollandse netwerken

De politie speurde in de jaren negentig naar drugshandel van S. en constateerde dat hij in contact stond met Sam Klepper, John Mieremet en Stanley "Kai" Esser. Hij belandde rond de eeuwwisseling voor korte tijd in de cel.