Haagse groep gepakt voor witwassen en inbraken

In een groot onderzoek naar inbraken en witwassen heeft de politie de afgelopen maanden tien verdachten in de leeftijd van 19 tot 26 jaar uit Den Haag aangehouden. De laatste twee verdachten werden dinsdag gearrsteerd. De groep, woonachtig in de wijk Kortenbos, zou in verschillende samenstellingen woning- en bedrijfsinbraken hebben gepleegd in het hele land.

Vijf verdachten zitten op dit moment nog vast en de overige leden van de criminele jeugdgroep mogen hun rechtszaak in vrijheid afwachten, zo meldt de politie.

Inbraken

Het onderzoek naar de Haagse jeugdgroep startte eind 2013 nadat er aanwijzingen waren binnengekomen over betrokkenheid bij diverse inbraken in Den Haag, maar ook in de rest van het land. In december 2013 leidde dat tot de eerste aanhoudingen.

Woningen

'De leden van de groep reden veelal in gehuurde voertuigen die zij op naam van anderen huurden. Zij zochten in het hele land woningen uit. Het vermoeden bestaat dat de verdachten in enkele gevallen achterhaalden of de bewoners thuis waren gekomen, bijvoorbeeld door een papiertje tussen de voor- of achterdeur te plaatsen. Op die manier konden zij achterhalen welke deuren niet werden gebruikt', aldus het onderzoeksteam van de politie.

Juwelen

Het onderzoeksteam hield dinsdag nog twee verdachten aan. Zij werden aangehouden voor witwassen. Het tweetal bleek in korte tijd voor tienduizenden euro's aan sieraden, vermoedelijk afkomstig van diverse woninginbraken, te hebben ingeleverd bij juweliers.