Haagse messteker werd ‘gestuurd door de duivel’

De man die vorig jaar drie willekeurige mensen neerstak in Den Haag, Malek F., deed dat in een opwelling en naar eigen zeggen in opdracht van de duivel. Hij riep ‘Allahoe Akbar’ tijdens zijn daad. Vrijdag stond hij opnieuw voor de rechter.

Psychose

Malek F. kampte met psychische problemen en was voor zijn daad korte tijd opgenomen in de psychiatrische kliniek Parnassia, nadat hij huisraad naar beneden had gegooid uit zijn flat. Hij leed aan een psychose en depressies.

Vogel

Malek F. gebruikte veel softdrugs en dronk veel, maar eind 2017 stopte hij daarmee en werd hij plotseling religieus. Hij ging vaak naar de moskee en bad veel. De psychose kwam opnieuw terug. Op de dag dat hij de drie mensen neerstak (5 mei 2018) had hij eerst een vogel gezien die hem de opdracht gaf om mensen te vermoorden. Na de steekpartij werd hij door een Rapid Response Team van de politie uitgeschakeld.

Terrorisme

Het Openbaar Ministerie vindt dat de uit Syrië afkomstige F. een terroristische daad pleegde omdat hij zei te vinden dat niet-moslims gedood moesten worden. Psychiaters die hem hebben onderzocht, achten hem geheel ontoerekeningsvatbaar. Malek F. (32) moet volgens hen worden behandeld in en tbs-kliniek omdat het gevaar voor herhaling bij hem erg groot wordt geacht.