Haalt staatssecretaris Teeven de zomer?

Na staatssecretaris Weekers en minister Plasterk, zou staatssecretaris van Justitie Fred Teeven wel eens de volgende bewindspersoon kunnen zijn die publicitair en politiek onder vuur komt te liggen. Dit voorjaar verschijnt 'Fred en de Wet', een ongeautoriseerde biografie over Teeven, geschreven door Crimesite-hoofdredacteur Wim van de Pol.

 

Het boek zal ondermeer nieuwe feiten bevatten over een omstreden deals die Teeven maakte of wilde maken, zoals met de hasjhandelaren Ad K., Fouad Abbas, Cees H., Cor van Hout en ook met Mink Kok. Een aantal deals van de toenmalige "crimefighter" van het Nederlands Openbaar Ministerie zijn omstreden. 

Semtex

Cees "Puk" H. was één van de mannen die veroordeeld werd voor het organiseren van grootscheepse hasjtransporten van Pakistan naar Canada en Noord-Amerika. Teeven leidde dit onderzoek, H. kreeg in 1995 vier jaar cel voor zijn aandeel in de hasjsmokkel van bijna 300 ton. H. was geen kleine jongen en deed twee gewelddadige ontsnappingspogingen. In 1988 ontsnapte hij met geweld uit de gevangenis waar hij een straf uitzat voor handel in cocaïne. En nadat Cees H. in 1993 was aangehouden voor de hasjsmokkel probeerde hij in 1994 opnieuw te ontsnappen uit de Bijlmerbajes. Met een semtex-explosie sloeg hij een gat in een gevangenismuur. Tevergeefs, het lukte niet om weg te komen.

Kalsbeek

Teeven sloot in 1998 een geheime deal met Mink Kok. Kok zou informatie geven aan Teeven en die zou hem in ruil daarvoor niet vervolgen. Dat lekte uit in 1999 via de Commissie Kalsbeek. De gesprekken met Kok waren binnen het Openbaar Ministerie erg omstreden.

Grenzen

Teeven staat bekend als de uitvinder van de Nederlandse kroongetuige. In het boek Fred en de Wet komt onder meer aan de orde hoe Teeven, vaak in zijn eentje, met een hele rij zware criminelen geheime deals probeerde te maken, of hen daadwerkelijk tot kroongetuige maakte. In het boek, dat dit voorjaar verschijnt, staat de hele carrière van Fred Teeven beschreven. Zo zal te lezen zijn hoe staatssecretaris Teeven in zijn carrière in de opsporing vaak op de grenzen van de wet heeft geopereerd.