Haatzaaiende islamistische boeken in gevangenisbibliotheek

Veroordeelde terroristen die vast zitten in Vught kunnen bij de gevangenisbibliotheek extremistische boeken lenen. Dat meldt de Telegraaf vandaag. De gevangenisbibliotheek, die ook de terroristenafdeling bedient, leent boeken uit die de gewapende jihad verkondigen. Er zijn kamervragen gesteld aan de minister van Justitie.

In Vught zijn verschillende boeken vrijelijk beschikbaar die in Amerika en Groot-Brittannië verboden zijn in de bajes. Onder meer de salafistische schrijver Bilal Philips. Hij heeft een inreis-verbod voor het Verenigd Koninkrijk en een reeks andere landen.

Philips vergoelijkt in zijn boeken de zelfmoordaanslagen van 9/11 in New York. Zijn boeken zijn in 2016 op last van de Britse justitie uit gevangenissen verwijderd. In Vught kunnen zijn boeken gewoon worden gelezen, ook door terroristen.

Homo’s gooien

Net als de boeken van de radicale theoloog Ibn Kathir, uitgegeven door een salafistische uitgeverij uit Leiden die al eerder in opspraak kwam door een boek over het van gebouwen gooien van homo’s, schrijft De Telegraaf. Ook verkrijgbaar in Vught is een boek van de Duitse fundamentalist Ahmad von Denffer, in 2009 verdachte in een onderzoek naar terreurfinanciering en bij de Duitse inlichtingendienst bekend als Moslimbroeder die invoering van de sharia in Duitsland nastreeft.

Kamervragen

De PVV en het CDA hebben kamervragen gesteld over de kwestie. CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt in de krant: ‘Onbegrijpelijk dat dergelijke boeken, van Rijkswege, aan gevaarlijke gedetineerden worden uitgeleend. Het is al moeilijk genoeg om de gedetineerden op de terroristen afdeling van hun radicale gedachten af te krijgen. Deze boeken moeten worden verwijderd.’ De VVD is terughoudender, want vindt een verbod op boeken in strijd met de vrijheid van meningsuiting.