Hacker kraakt database met verdachte personen

Een hacker heeft ingebroken in het Schengen Informatie Systeem (SIS), waarin miljoenen documenten staan over onder meer gezochte personen, wapens en verdachte voertuigen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat de hackers 1,2 miljoen documenten uit het systeem hebben gekopieerd, meldt het Duitse blad Der Spiegel. 

De hackers zouden uit Denemarken en Zweden komen en twee jaar geleden ook al eens hebben ingebroken in het systeem. Toen kregen de hackers toegang tot het systeem via het netwerk van de Deense politie. In totaal bevat het systeem ruim 46 miljoen documenten, dat lidstaten van de Schengenzone, waar de onderlinge grenzen zijn opgeheven, moet helpen om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan.

De Deense politie zegt dat het niet gaat om een gerichte aanval op SIS. De harde schijf die werd gekraakt waarop een kopie van de databank stond, stonden ook andere documenten die waarschijnlijk ook zijn gekopieerd. 

Sinds afgelopen zomer werken de Schengenlanden, waar Nederland ook deel van uitmaakt, met een nieuwe generatie van SIS, waarbij ook biometrische gegevens worden opgeslagen. Van verdachte personen worden daarom nu ook foto's en vingerafdrukken opgeslagen in de databank.