Hacker naar Europees Hof om uitlevering

De Russische hacker die door Nederland dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, gaat naar het Europees Hof voor de Rechten van de mens om zijn uitlevering te voorkomen. Vladimir Drinkman zou betrokken zijn bij de ‘grootste cybercrime ooit’, waarbij honderden miljoenen werden verdiend door Amerikaanse bedrijven te hacken en betaalpassen na te maken.

Afgelopen week keurde de rechter de uitlevering van Drinkman aan de Verenigde Staten al goed. Drinkman is het niet met dat besluit eens, omdat hij vreest dat hij zijn familie niet meer zal zien als hij in Amerika wordt opgesloten. Hij wil daarom aan Rusland worden uitgeleverd, die hem ook wil berechten vanwege fraude. Drinkman probeert dat af te dwingen via het Europees Hof, meldt de NOS.

De Rus zou deel uitmaken van een groep hackers die tussen 2005 en 2012 160 miljoen creditcardgegevens buitmaakte. Daarnaast werden onder meer de Nasdaq, Dow Jones, Citibank, 7-Eleven en Carrefour gekraakt. Bij de hacks werden honderden miljoenen euro’s verdiend.

In 2012 werd Drinkman opgepakt op Schiphol, nadat de Verenigde Staten dat had verzocht.