Hacker vraagt geld voor persoonsgegevens

Een hacker heeft de systemen van uitzendbureau Accord.nl gekraakt. Hij heeft geprobeerd om het bedrijf af te persen, maar Accord is niet ingegaan op de eis. De hacker heeft de persoonsgegevens daarom gepubliceerd.

De hacker heeft de gegevens voor tienduizend euro aangeboden. Omdat Accord de deal weigerde, heeft hij vierhonderd pagina’s met persoonsgegevens van duizenden personen op internet gezet.

De hacker noemt zichzelf Rex Mundi en publiceerde eerder dit jaar gegevens van AmeriCash Advance, een Amerikaans financieel dienstverlener. De gegevens werden aangeboden voor 15.000 dollar, maar ook AmeriCash Advance weigerde. Daarnaast zou hij verantwoordelijk zijn voor afpersingszaken in België.

NU.nl meldt dat de gegevens van Accord hoogstwaarschijnlijk autenthiek zijn. De nieuwssite deed navraag bij mensen die op de lijst staan. Daaruit blijkt dat veel informatie oud is. Zo zegt een van de personen dat de adresgegevens zeker zes jaar verouderd zijn. De inschrijving bij het uitzendbureau zou acht jaar geleden zijn. Ook zijn mobiele nummers op de lijst zo oud dat het nummer aan andere mensen is toegewezen.

Accord zegt tegen NU.nl dat de mail waarin om geld werd gevraagd niet is gezien, omdat het in de spambox terecht is gekomen. Het bedrijf heeft de klanten inmiddels op de hoogte gesteld. Ook is aangifte gedaan tegen de hacker.