Hacker wist winnende nummers loterij vooraf

Een Amerikaanse hacker heeft miljoenen euro’s verdiend met het kraken van de computer van loterijen. Op die manier wist hij vooraf welke nummers gingen winnen, waardoor hij de juiste loten kon laten kopen. De hacker, Eddie Tipton, is het voormalige hoofd van de afdeling Veiligheid van de Multi-State Lottery Association, die 33 loterijen organiseert.De winnende loten worden door een computer gekozen. Die is niet verbonden met internet, maar Tipton had in zijn functie toegang tot de computer. Hij kon daardoor speciale software op de computer installeren die de winnende nummers voorspelden. De software was nauwelijks te traceren.

Tipton is in de staat Iowa veroordeeld omdat hij 16,5 miljoen dollar won in een loterij waarvan hij vooraf de winnende nummers wist. In andere staten loopt een onderzoek naar Tipton. Er zijn aanwijzingen dat Tipton de afgelopen jaren vier verschillende loterijen heeft getild – maar waarschijnlijk heeft hij dat nog veel vaker gedaan.

Tipton herkend door collega’s

Een broer en een vriend zijn ook verdachte in de zaak. Zij hebben mogelijk loten de loten gekocht. Eén keer kocht Tipton zelf het winnende lot, en daardoor kwamen de politiediensten hem op het spoor. Collega’s van Tipton herkenden hem toen de politie camerabeelden openbaar maakten van de man die het winnende lot had gekocht.

Tipton werkte sinds 2003 bij de Multi-State Lottery Association, en de loterijen zetten nu vraagtekens bij alle winnaars vanaf dat jaar. In Colorado werd in 2005 de hoofdprijs van 4,5 miljoen dollar door drie personen gewonnen, en de autoriteiten proberen te achterhalen wie dat zijn. In Oklahoma won een bedrijf in 2011 1,2 miljoen dollar in een loterij, en dat bedrijf is mogelijk gelinkt aan Tipton.