NL hacker naar de VS geholpen

De 22-jarige Nederlandse hacker David S., die in de Verenigde Staten een celstraf uitzit van twaalf jaar wegens creditcardfraude zit naar eigen zeggen in erbarmelijke omstandigheden vast. S. zit al maanden in een isoleercel en heeft meerdere zelfmoordpogingen gedaan. Vrij Nederland maakte een reconstructie van de zaak. S. heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om hulp gevraagd. S. is middels een Amerikaanse undercoveroperatie uitgelokt in Roemenië. De rol van Nederland in het onderzoek is onduidelijk.

S. is op 20 maart 2012 gearresteerd in Roemenië, op verzoek van de FBI en de Secret Service. De verdenking tegen de HBO-student uit Spijkenisse was dat hij samen met anderen tienduizenden creditcardnummers zou hebben gestolen en verhandeld. Met opzet hebben de Amerikanen hem in Roemenië aangehouden toen daar vriendin bezocht, terwijl hij in Nederland ook al in beeld en verdacht was. Undercoveragenten die zich voordeden als hackers verleidden hem om gestolen creditcardnummers te verkopen. Deze methode is in Nederland niet toegestaan, heeft zijn advocaat Bart Stapert aan mnisteri Opstelten van Justitie geschreven (pdf).

Advocaat Stapert: ‘De Amerikanen hadden al een verdenking tegen hem en wisten waar hij zat. Ik weet wel haast zeker dat het te maken heeft met de uitleveringsprocedure vanuit Roemenië, waarbij geen terugkeergarantie geldt.’ Volgens Stapert is het Amerikaanse opsporingsinstanties zelfs specifiek toegestaan om verdachten naar een ander land te lokken, als daar de uitleveringsvoorwaarden gunstiger zijn.

De Amerikaanse openbaar aanklager zei tegen Vrij Nederland dat er ‘communicatie was met de Nederlandse autoriteiten die ons heeft geholpen’.

Vorig jaar liet staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie weten dat er inderdaad informatie is uitgewisseld met de Amerikaanse opsporingsdiensten. Teeven houdt vol dat Nederland niet op de hoogte van de op handen zijnde arrestatie van S.. Nederlandse onderdanen die worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, hebben de garantie dat ze een eventuele straf in Nederland kunnen uitzitten. Maar voor David S. geldt dat nu niet.

Drugscrimineel Henk Rommy is op een vergelijkbare wijze in een Amerikaans onderzoek in Spanje aangehouden en naar de VS uitgeleverd, zonder recht op terugkeer naar Nederland, na zijn veroordeling.

In juni 2012 is David S. door Roemenië aan de VS uitgeleverd. Hij bekende en met een zogeheten plea bargain, kreeg hij 12 jaar cel. Hoewel er nauwelijks bewijs is dat S. er financieel flnk aan verdiend heeft wordt zijn handelen hem zwaar aangerekend.

De detentie, eerst in Roemenië en later de VS, zijn voor David S. ondragelijk. Hij heeft meerdere zelfmoordpogingen gedaan en heeft littekens op zijn armen als gevolg van automutilatie. In een brief aan zijn ouders (zie onderaan dit artikel) beschrijft de Nederlandse hacker hoe hij in een isoleercel belandt die hij ‘de zelfmoordkamer’ noemt. ‘Ik word letterlijk begeleid alsof ik Hannibal Lecter ben. Drie maanden geleden zat ik hier ook naakt aan het bedframe vastgeketend. Vingernagels in de voegen, bloed en poep tegen de muur, pisvlekken in de hoeken. Ze maken de handboeien los en verlaten de kamer. Alleen een matras, geen dekens of kleding. Ik begin helemaal te trippen, een waas van emoties, verdriet en woede schiet door mij heen en begin op de deur te slaan en te schelden.’

Lees meer in Vrij Nederland

Zie ook:

Kamervragen over uitlevering hacker