Hackers breken in bij ECB, vragen geld

Hackers hebben ingebroken op de website van de Europese Centrale Bank. Ze claimen onder meer contactgegevens te hebben gestolen en vragen geld voor de informatie die ze hebben. Volgens de ECB is er geen 'marktgevoelige informatie' buitgemaakt.

In totaal zouden er gegevens van 20.000 personen zijn gekopieerd. De mensen waarom het gaat, hebben te horen gekregen dat ze hun wachtwoord moeten veranderen. Op de server waarop is ingebroken, stond ook andere informatie, zoals verslagen van conferenties, maar die was versleuteld.

Anonieme mail

Volgens de ECB staat de informatie waarmee internationale markten mee kunnen worden gemanipuleerd op een andere server en is die niet in gevaar geweest. Het lek waarvan de hackers hebben gebruik gemaakt, is inmiddels gedicht, meldt de ECB.

De ECB had niet door dat er was ingebroken op het systeem, tot de organisatie een anonieme mail kreeg met daarin de boodschap dat de hackers geld eisten voor de informatie.

Handig voor phishing

De e-mailadressen die buit zijn gemaakt kunnen mogelijk interessant zijn om alsnog aan waardevolle informatie te komen, bijvoorbeeld door middel van phishing. Met die methode wordt iemand naar een valse website, bijvoorbeeld door middel van een vervalste mail, waar een wachtwoord moet worden ingevuld. Als de criminelen persoonlijke informatie van de persoon hebben, kunnen de neppe e-mails waarheidsgetrouwer worden gemaakt.

De ECB is desalniettemin niet van plan om de afpersers te betalen. Dat is verstandig, want data kunnen gemakkelijk worden gekopieerd zodat ze alsnog bruikbaar zijn als ze over zijn gedragen.