Hackers helpen bij cokehandel via haven (UPDATE)

Nederlandse drugshandelaren hebben in de haven van Antwerpen de internetsites van twee grote containerterminals gehackt. Op die manier konden zij de containers met onder meer cocaïne en heroïne beter ‘sturen’. Dat heeft het landelijk parket maandag bekend gemaakt.

Twee weken geleden werden er in Nederland nog zeven verdachten aangehouden in dit onderzoek naar de grootschalige import van cocaïne en heroïne. De verdachten komen uit Rotterdam, Schiedam, Den Haag, Tilburg, Leiden en Oijen.

Bij rederijen en expediteurs in België zijn computers gehackt. De computers werden voorzien van software die door de drugshandelaren via de mail werd verstuurd. De mails kwamen van een Nederlands IP-adres. Containers kwamen door de hacks terecht op locaties waar ze beter konden worden "uitgehaald". Sommige haventerreinen in Antwerpen zijn veel beter beveiligd dan andere. 

Ook zijn bij expediteurs en rederijen in België computers gemanipuleerd, aldus het OM. Dat gebeurde bijvoorbeeld door het installeren van kwaadaardige software die in een bijlage van email was verborgen. Maar ook door in kantoren in te breken en keyloggers te plaatsen tussen toetsenbord en computerkast. Screenshots en toetsaanslagen werden doorgezonden naar een externe server van de drugshandelaren. 

Vuurwapens 

Volgens het OM, die uitgaat van een criminele organisatie, is deze groep ook betrokken bij de schietpartij in het Belgische Limburg. In januari werd daar een vrachtwagen klemgereden en beschoten met kalasjnikovs.

Ook een vangst van 114 kilo coke in april staat met de zaak in verband. 

Op verzoek van de Belgische justitie zijn afgelopen week twee woningen in Almelo en Rotterdam en twee bedrijven in Arnhem en Barendrecht doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op zes vuurwapens, waaronder een machinepistool met geluiddemper en een reiskoffer vol bankbiljetten. De hoeveelheid geld bleek na telling 1,3 miljoen euro.

ICT'ers

De onderzoeksrechter in België heeft in dit onderzoek vorige week twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee ICT-specialisten die ervan verdacht worden dat zij de hoogtechnologische kant van de modus operandi voor hun rekening hebben genomen. Beide verdachten zitten nog vast en hebben inmiddels een aantal bekentenissen afgelegd. Ook werden vorige week acht woningen en bedrijven in België doorzocht. Daarnaast heeft de onderzoeksrechter twee verdachten internationaal laten signaleren.

Heroïnevangst

In het onderzoek heeft de Belgische justitie tijdens controles van containers in totaal ruim duizend kilo coke en meer dan duizend kilo heroïne aangetroffen. Op maandag 25 maart werd er in de haven van Antwerpen ruim 864 kilo heroïne gevonden in een container. Dat is de grootste heroïnevangst ooit in de Antwerpse haven.

Lees ook:

Arrestaties invoer honderden kilo's coke