Hackers nemen auto over: wat nu?

Wat kunnen hackers met een gekraakte auto? Die vraag is heel relevant sinds twee computerexperts de Jeep Cherokee van een redacteur van techblad Wired wisten te kraken. Er waren al eerder auto’s gehackt, maar nu kregen de hackers draadloos de controle over bijna de hele auto: blazers gaven plots koude lucht, de autoradio ging naar een ander station, zelfs de remmen en het stuur konden bediend worden en de motor kon worden uitgezet. Wat willen criminelen met een gehackte auto?

De hackers kregen toegang tot het systeem van de auto via Uconnect, een systeem waarmee een internetverbinding met de auto kan worden gemaakt. Hoe dat precies werkte, vertellen ze op een conferentie. De informatie is wel gedeeld met Fiat Chrysler, die daarop is begonnnen met een terugroepactie om de software een update te geven.

Maar een software-update zal niet de definitieve oplossing zijn. Software in auto’s worden steeds belangrijker. Voor fabrikanten is het bijvoorbeeld handig om dure opties te verkopen: software begrenst de snelheid, en met een simpele upgrade kan de auto harder rijden. Met de komst van de zelfrijdende auto zal de code alleen maar belangrijker worden.

Illegale upgrades

Maar waarom zou je een auto hacken? Allereerst wordt het makkelijker om een auto te stelen. Als een auto gehackt kan worden, kunnen de alarmsystemen worden uitgeschakeld, maar ook het slot kan simpel worden geopend. Helemaal nieuw is dat niet: er zijn al groepen criminelen die de sleutelkaart van auto’s hacken om de auto zonder braak weg te halen.

En wie in de software kan, heeft ook de mogelijkheid om illegale upgrades te verkopen. Wie geen zin heeft om bij de dealer extra te betalen voor een snellere auto, kan de begrenzing in de software weg laten halen door handige criminelen.

Gehackte auto wordt moordwapen

Afpersing behoort ook tot de mogelijkheden. We zien al op computers dat er virussen het apparaat blokkeren, en dan vragen om een betaling om de blokkade op te heffen. Wie de controle heeft over de remmen of de motor van een auto, kan hetzelfde doen.

En als het mogelijk is om het stuur, de remmen of de cruisecontrol over te nemen, verandert een auto in een rijdend wapen. Ideaal voor bijvoorbeeld de zware crimineel die van een rivaal af wil. In het ergste geval kunnen terroristen de lekken in de software gebruiken. Zo ver zijn we nog lang niet, stellen experts, maar we moeten er wel rekening mee houden.

Hoe kun je je tegen een hack beschermen? Er wordt gewerkt aan systemen die niet reageren als er gekke opdrachten worden gegeven: bijvoorbeeld als er wordt geremd zonder dat het pedaal wordt ingeduwd. Maar helemaal uitsluiten is onmogelijk; tenzij je in een oude auto gaat rijden.

Bekijk hieronder een video van de gekraakte auto van Wired