Hackers op zoek naar informatie Endstra

Drie mannen hebben in het computernetwerk van een adviesbureau in Alkmaar ingebroken om informatie over de nalatenschap van de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra te krijgen. De drie werden dinsdag opgepakt, heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. Een 34-jarige man uit Amsterdam zou de opdrachtgever voor de computerinbraak zijn.

Hij vroeg twee broers van 24 en 21 jaar uit Amstelveen om het netwerk te kraken. Zij probeerden controle te krijgen over het netwerk door mails te versturen naar medewerkers van het adviesbureau met daarin kwaadaardige software. Het is niet duidelijk of de kraak is gelukt en of er informatie over Endstra is gevonden.

Gestolen creditcards

Een van de uitvoerders beheerde daarnaast een botnet, dat inmiddels zou zijn opgerold door de politie. Waarschijnlijk is deze verdachte ook betrokken bij een website waar gestolen creditcards worden verkocht. De politie onderzoekt of hij en zijn broer ook betrokken zijn bij andere computerinbraken.

De drie verdachten werden opgepakt nadat het adviesbureau uit Alkmaar aangifte had gedaan. Bij huiszoekingen zijn computers en administratie meegenomen. De drie zijn na verhoor weer vrijgelaten, maar blijven verdachte in het onderzoek.