Hackers stelen miljoenen van Belgen

Een groep criminele hackers hebben jarenlang bankrekeningen van klanten van Belgische banken geplunderd. Daarmee hebben ze miljoenen euro’s weggesluisd. In totaal zijn van een kleine 1500 rekeninghouders geld van de rekening afgeschreven.

De hackers maakten gebruik van malware. Dat is een programma dat vaak ongemerkt op de computers van slachtoffers wordt gezet, bijvoorbeeld als er een link in een vals e-mailtje wordt aangeklikt. Op die manier konden de hackers toegang krijgen tot 12.000 computers. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

21 verdachten

De zaak kwam aan het rollen na een tip uit Denemarken. De Deense autoriteiten ontdekten dat een vrouw uit Denemarken grote bedragen uit Denemarken op haar rekening had gekregen. De Belgische autoriteiten wisten na deze tip een netwerk van geldezels in kaart te brengen.

In totaal zijn 21 personen opgepakt, waaronder vijf Russen. Zij worden verdacht van witwassen. De andere verdachten hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan witwassen en computerfraude. De groep zou zeker 4,6 miljoen euro hebben geroofd.