Hackers wensen Happy LulzXmas

Er is een kerstboodschap verschenen van het wereldwijde hackersnetwerk Anonymous: LulzXmas. Het filmpje geeft een soort retrospectief op 2011 en de hackactiviteiten die de groep heeft ondernomen. Het jaar 2011 markeert de entree van Anonymous als factor op het politieke speelveld in de wereld. Amerikaanse autoriteiten uit de inlichtingen- en opsporingswereld hebben dit jaar hun activiteiten expliciet in het openbaar gekenschetst als gevaarlijk en ondermijnend. 

2011 is ook het jaar dat Anomymous begon met specifieke aanvallen op computers van inlichtingendiensten en politie. Opvallend is de kwetsbaarheid van veel servers, het blijft tenslotte mensenwerk. Mensenwerk is ook de kracht van deze tegenbeweging met anonieme medestanders in de digitale wereld die geen grenzen kent.

Dit jaar moest de website van de CIA een paar uur uit de lucht en ging de website van de Amerikaanse Senaat plat net als die van vele overheidsinstellingen en bedrijven. Anonymous heeft aangekondigd dat acties tegen politiediensten toe zullen nemen, ook al doordat Justitie in veel landen actie begint te ondernemen tegen organisaties als Wikileaks en de Occupy-beweging.

Hier is een overzicht te vinden van aanvallen in 2011 waarbij grote hoeveelheden privé– en onderzoeksgegevens van politiediensten online werden gezet, en die gegevens zijn er ook te downloaden.

Anonymous heeft, ook gezien zijn slagzin (we are legion, we do not forgive, we do not forget), een duidelijk oog voor globale pr en reclame. Opvallend is in dit verband de grote rol in het Lulzxmas filmpje voor Charley Chaplin. Kennelijk zien de makers uit Anonymous-kringen in de strijd tegen het “kwaad” Charles Chaplin als medestander, in ieder geval in zijn rol van de Rechtvaardige Great Dictator (1940): ‘You are not machines, you are not cattle, you are men’. 

{youtube}BdqoSWtYpHE{/youtube}

Eerdere berichten over Anonymous.