Had John F. moeten worden opgepakt?

De man die maandag zijn 27-jarige ex-vriendin Linda vermoordde bedreigde meer ex-vriendinnen. Recent nog werd een andere ex door hem met de dood bedreigd. F., die zich dinsdag meldde op een politiebureau, wordt omschreven als agressief en dwingend. Had deze stalker van de straat moeten worden gehaald?

Aangiftes

Vriendinnen vertellen in verschillende media dat F. hen ook bedreigde en stalkte met onder meer sms’jes en zou bijzonder intimiderend voor zijn omgeving zijn geweest. De huidige vriend van Linda vertelde aan De Telegraaf dat drie vrouwen bij de politie aangiftes hadden gedaan tegen F.. Hij heeft ook verschillende veroordelingen voor geweldsdelicten.

Bestuur

Mogelijk was er reden om F. middels een rechterlijke machtiging van de straat te halen in verband met een persoonlijkheidsstoornis of verminderde toerekeningsvatbaarheid. Volgens advocaat Peter Schouten is in een zaak in Krimpen aan den IJssel in samenwerking met de burgemeester en politie een stalker vastgezet.

Een advocaat kan ook de burgemeester verzoeken een BOPZ-plaatsing te verzoeken en een psychiater naar hem te laten kijken. Schouten pleit voor een ‘strenge snelprocedure voor contact- en locatieverbod voor stalkers’.