Hagemann wil herziening zaak Bolhaar

Louis Hagemann, veroordeeld voor de moord in 1984 op Corina Bolhaar en haar twee kinderen, wil herziening van zijn zaak bij de Hoge Raad. Uit nieuwe verklaringen blijkt volgens zijn advocaat dat Hagemann mede op basis van een valse getuigenverklaring is veroordeeld. Nieuwsuur had gisteren een reportage over de zaak. Video na de break.

 

Hagemann werd in 2002, kort voor de verjaring, veroordeeld tot levenslang voor de gruwelijke moord op de Amsterdamse Corina Bolhaar en haar kinderen in 1984. Onderdeel van het bewijs was een verklaring van Hagemann’s toenmalige vriendin, Renetta, die zei dat Hagemann de moord tegenover haar had bekend. Maar de advocaat van Hagemann, John Peters, zegt nu dat die verklaring vals was. Hij heeft drie nieuwe, notariele verklaringen van getuigen die zeggen dat Renetta de belastende verklaring heeft verzonnen om hem ‘erbij te naaien’.

Hagemann zelf in Nieuwsuur: “Ik ben veroordeeld op grond van slap gelul en dingen die ik niet gedaan heb”. Advocaat Peters wil dat de Hoge Raad de zaak heropent.

Maar de verklaring van Renetta is niet het enige feit op grond waarvan Hagemann door drie rechtsinstanties werd veroordeeld voor de moord. Er was ook een verklaring van een taxichauffeur die Hagemann had afgezet in de straat waar Corina Bolhaar woonde, rond het tijdstip van de moord. En een verklaring van een getuige tegen wie Hagemann op de dag na de moord zei: “Ik moet me rustig houden, want de politie zoekt me”. Een andere getuige moest een bebloed spijkerjack van Hagemann wassen, daags na de moord.

Dan was er nog een anonieme getuige die verklaarde dat ze verkracht was door Hagemann, terwijl die ‘een bijl, een klewang en een pistool’ bij zich had. Tijdens de verkrachting zei Hagemann: “Je houdt je bek dicht, anders kill ik je, net als die Corina Bolhaar”.

En tot slot bekende Hagemann aan een mede-gededineerde in Den Bosch de moord op Corina. Hij zei dat “hij het licht uit had geblazen bij een vriendin en haar twee koters”. Overigens betwist Hagemann dat hij gedetineerd heeft gezeten met deze getuige.

Hoe dan ook, het is maar zeer de vraag of de bewezenverklaring van de moord onderuit gehaald wordt als de verklaring van Renetta zou komen te vervallen. De Nieuwsuur video begint op 29’39.


Bekijk de video in andere formaten.