Hagemann-zaak toch een misser?

In het nieuwe nummer van Crimelink staat een analyse over de zaak van Louis Hagemann. Deze oud-Hells Angel is twintig jaar na de moord op Corine Bolhaar en twee van haar kinderen voor de zaak tot levenslang werd veroordeeld. Direct bewijs werd er niet gevonden, wel waren er verklaringen van mensen aan wie hij de moord zou hebben opgebiecht.  Nu wil een getuige zijn verklaring intrekken.

Crimelink analyseert hoe de zaak tegen Hagemann in elkaar zit en hoe de verklaringen van “horen zeggen” zouden moeten worden beoordeeld, als technisch bewijs ontbreekt. Er was wel sporenmateriaal maar dat is verloren gegaan. Een aantal deskundigen komen aan het woord.

Wat was ten tijde van het onderzoek tegen Hagemann de invloed de dreigende verjaring, de uitzendingen van Peter R. de Vries en speelde zijn verleden van Hells Angel een rol?

De voormalige rechter en docent Strafrecht Wicher Wedzinga: ‘Dna werd niet gevonden, een motief was er niet en Hagemann zelf had altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben’.

Hagemann moet voor een revisie van zijn zaak een nieuw feit op tafel leggen. Misschien zou de ingetrokken verklaring van de getuige zo’n novum kunnen zijn. Het is de vraag of dit voor de Hoge Raad genoeg zal zijn om de zaak opnieuw te laten behandelen door een gerechtshof.

Lees meer in de papieren Crimelink.