Hagenaars opgepakt in onderzoek op één na grootste Britse heroïnevangst ooit

Dinsdagnacht zijn in een loods in Honselersdijk (Zuid-Holland) twee mannen aangehouden voor hun betrokkenheid bij de invoer van ongeveer 1.200 kilo heroïne in ons land. Een derde man is in Bleiswijk aangehouden. De arrestaties vonden plaats na een gezamenlijke actie tussen politiediensten in Groot-Brittannië, België en Nederland.

Balen rijst

Een special arrestatieteam viel de loods in Honselersdijk binnen naar aanleiding van een opsporingsonderzoek dat de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte, na informatie van de Britse politie. In de loods was net een container met balen rijst afgeleverd waarin de heroïne zou zitten. In het pand werden twee mannen uit Den Haag van 48 en 60 jaar aangehouden, die net bezig waren de lading te lossen.

Een derde verdachte, een 38-jarige man uit Bleiswijk, werd later in zijn woning aangehouden. Hij was de chauffeur van de vrachtwagen die de container in Antwerpen had opgehaald en bij de loods in Honselersdijk afleverde.

36 miljoen euro

De container was per zeeschip via de Engelse haven Felixtowe naar Antwerpen vervoerd. In Felixtowe was de heroïne al door de National Crime Agency (NCA) uit de container gehaald. Vanaf de aankomst in Antwerpen werd de container door de Belgische en Nederlandse politie in de smiezen gehouden. Op het moment van de aanhoudingen in Nederland hield de NCA ook in Engeland een 45-jarige man aan in verband met de smokkel. Het was de op één na grootste heroïnevangst in Groot-Brittannië ooit. De straatwaarde van de pure heroïne bedraagt ongeveer 36 miljoen euro.

De verdachten zijn vrijdag voor de rechter-commissaris geleid die ze voor twee weken in bewaring heeft gesteld. Onder het gezag van het landelijk parket gaat de politie verder met het onderzoek.