Half jaar en taakstraf voor diefstal bij Defensie

De 37-jarige Roy W. uit Swalmen is veroordeeld voor meerdere diefstallen, verduistering en een poging diefstal bij de militaire kazerne in Oirschot. De rechtbank in Den Bosch legde hem de maximale taakstraf op van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

(beeld omroep brabant)

VVV-bonnen

De man was beveiligingsmedewerker bij de kazerne. W. stal tussen november 2012 en april 2014 een grote hoeveelheid goederen van de kazerne. Zo nam hij onder meer kistjes met geld, VVV-bonnen, elektrisch gereedschap en elektrische apparatuur zoals een spelcomputer, fotocamera en beamer mee. Veel van deze goederen werden in de woning van de verdachte en zijn toenmalige vriendin teruggevonden.

Financiële problemen

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat W. het vertrouwen dat zijn werkgever in hem stelde ernstig heeft geschonden. De man handelde daarbij uitsluitend uit eigen belang en geldelijk gewin.

De rechtbank houdt er wel rekening mee dat Roy W. na zijn aanhouding is ontslagen en mede daardoor in financiële problemen is geraakt. Hij is bezig een traject voor schuldhulpverlening op te starten. De man had niet eerder dergelijke delicten gepleegd en is ook in de ruim twee jaar na zijn aanhouding niet meer met justitie in aanraking gekomen. Daar komt bij dat het volgens de rechtbank te lang heeft geduurd voordat de officier van justitie de zaak aan de rechter voorlegde.

De redelijke termijn waarbinnen de behandeling van een strafzaak moet zijn afgerond is overschreden. De officier van justitie eiste een celstraf van negen maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk. De rechtbank acht het onder deze omstandigheden echter op dit moment niet meer passend en noodzakelijk de man terug te sturen naar de gevangenis. De rechtbank legt de verdachte – als stok achter de deur – wel een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

Zie het vonnis.