‘Half jaar geen controles op Waddenzee’

Vanaf juni tot en met zeker het einde van dit jaar is er nauwelijks controle op vaartuigen die smokkelwaar door de Waddenzee aan land willen brengen. Dat hebben bronnen binnen de Douane en Rijkswaterstaat aan De Telegraaf gezegd. Reden is dat er twee patrouilleschepen verdwijnen.

(foto shipspotting)

Gatenkaas

Vanwege een reorganisatie worden deze vervangen door kleinere snelle bootjes. Maar het duurt nog vele maanden voordat die met voldoende opgeleid personeel in de vaart zijn. Deze schepen moeten worden bemens door Douane en de Koninklijke Marechaussee. Een anonieme betrokkene tegen De Telegraaf: ‘Er zal een enorme toevlucht van drugssmokkelaars komen als bekend wordt dat er geen controle is. De Waddenzee wordt een grote gatenkaas’. Hij zegt anoniem te willen blijven uit vrees voor zijn baan.

FRISC

Marechausseeboot m.s. Glinder, die Harlingen als basis had (foto links), is sinds enige weken uit de vaart. Douaneboot Stormmeeuw stopt per 1 juni. Deze schepen werkten vooral op het tegengaan van drugssmokkel. De autoriteiten willen de schepen vervangen door twee FRISC-rubberboten (Fast Raiding Interception Special Forces Craft), die ook door de Koninklijke Marine rond Aruba en Curaçao worden ingezet.

Zwakke plekken

Defensie heeft enkele jaren geleden voor 20 miljoen euro 48 FRISC’s gekocht. Ze worden ook ingezet tegen piraterij. Belangrijkste voordeel van deze vaartuigen is de hoge topsnelheid van 80 km per uur zodat go fast-vaartuigen van drugssmokkelaars of piraten minder goed weg kunnen komen. Het is de bedoeling dat de ene FRISC in de haven van Harlingen komt te liggen en de andere in de Eemshaven. Het duurt nog geruime tijd voor de twintig nieuwe bemanningsleden zijn opgeleid op de marinezeevaartschool op Texel. Ook als die nieuwe vaartuigen operationeel zijn waarschuwen douaniers en marechaussees voor zwakke plekken langs de Waddengrens. De basis van de controles bestaat uit surveillances door Kmar en Douane langs de noordelijke zeedijk.

Zie ook:

Marine pakt smokkelaars op Noordzee