Half miljoen computers besmet met Blackshades

De FBI heeft maandag gemeld dat ruim een half miljoen computers in meer dan honderd landen zijn geïnfecteerd met de kwaadaardige software (malware) Blackshades. Via deze malware waren computers van slachtoffers volledig te besturen door gebruikers van Blackshades.

Invallen

In een grootscheeps internationaal onderzoek zijn in samenwerking met Europol in onder meer de VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, België en op 34 adressen in Nederland vorige week invallen gedaan. In totaal zijn er 359 huiszoekingen geweest en zijn er meer dan 1100 computers in beslag genomen. In Nederland zijn verder geen mensen opgepakt. Eurojust meldt dat er in totaal tijdens deze acties 97 mensen zijn opgepakt.

Blackshades

Sinds 2010 is deze malware aan duizenden mensen verkocht. Met de software kunnen gebruikers persoonlijke informatie stelen, toetsaanslagen registeren maar ook de besturing van iemands webcam overnemen. Afpersers gebruikten het vooral om delen van computers van slachtoffers te versleutelen. Daarna werd er door hen geld gevraagd om de versleuteling ongedaan te maken. Ook kan het programma gebruikt worden om DDoS-aanvallen uit te voren.

Beheerder

De beheerder van Blackshades sites was volgens de politie woonachtig in Delft. De FBI heeft de sites offline gehaald. De komende tijd worden de in beslag genomen datadragers verder onderzocht.