Half miljoen gestolen van scholen

Een oud-voorzitter van de Rotterdamse scholenkoepel LMC heeft ongeveer 460.000 euro in zijn zak gestoken met het oplichten van zijn oud-werkgever. Volgens De Volkskrant heeft de FIOD woensdag in verband met deze fraudezaakwoningen en een adviesbureau doorzocht. Daarbij werden administratie en contant geld in beslag genomen. De krant meldt op basis van bronnen rond het onderzoek dat de 56-jarige Rald V. hoofdverdachte is in de zaak.

 

Twaalf bedrijven

De verdenking is niet-ambtelijke omkoping, verduistering en oplichting. Al een jaar geleden heeft de scholenkoepel voor 460.000 euro beslag gelegd op de villa van de verdachte in Apeldoorn. Het FIOD-onderzoek volgde op een intern fraudeonderzoek bij LMC uit 2013. V zou tien jaar lang met behulp van twaalf bedrijven zijn oud-werkgever hebben benadeeld.

Onder de tafel

De zaak kwam op gang toen de opvolger van V. signalen opving van fraude en belangenverstrengeling. Vervolgens is KPMG ingehuurd, dat achterhaalde dat V. als schoolbestuurder tussen 2002 en 2012 zeven bedrijven had ingehuurd waarin hij zelf directe belangen had, bijvoorbeeld als aandeelhouder. Ook liet hij zich door vijf bevriende bedrijven, onder meer op het gebied van ict en advisering, onder de tafel betalen in ruil voor opdrachten die hij zelf verstrekte.

Verbeterd

Het LMC is een koepel voor protestantse en katholieke scholen. Tussen 2008 en 2012 maakte LMC bijna 8 miljoen euro verlies, aldus jaarverslagen, inmiddels is onder nieuw bestuur de financiële situatie verbeterd.