Half miljoen gevonden bij wapencontrole

Tijdens een wapencontrole in de Amsterdamse Pijp is in de kofferbak van een auto donderdagavond door de politie in een koffer 500.000 euro gevonden. In de auto zaten een 19-jarige man en een 21-jarige vrouw. Zij zijn aangehouden en zitten nog vast, op verdenking van witwassen. ‘Een vondst als deze is een zogenaamde ‘bijvangst’,’ zegt commissaris Jan Swaan, chef operationele zaken van district Zuid.

‘Hoofddoel van de wapencontrole is het van de straat halen van wapens zodat het veiliger wordt in deze buurt. Je ziet vaak dat wapenbezit hand in hand gaat met andere criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen. Dat we nu deze vondst doen in deze wijk is voor ons daarom een extra reden om alert te zijn. We onderzoeken op dit moment waar het geld vandaan komt.’

Gisteren vonden op diverse plekken in De Pijp wapencontroles plaats. In totaal werden hierbij 372 personen en 93 voertuigen gecontroleerd. Agenten troffen 9 wapens aan, variërend van een zakmes tot een hakbijl. De Pijp is voor drie maanden aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. In dit gebied is het de politie toegestaan om preventief te fouilleren. Met enige regelmaat vinden er zogenaamde ‘preventief fouilleer-acties’ plaats.

In Amsterdam-Centrum, Zuidoost, Oost en West worden al langer wapencontroles gehouden. In 2011 zijn daarbij in totaal 879 wapens gevonden en 163 personen aangehouden.

In de Pijp zijn de afgelopen jaren verschillende mensen door vuurwapengeweld om het leven gekomen:

Twee verdachten Shisha-moord 

Opnieuw schietpartij in De Pijp