Hamza B. in Marokko vervolgd

De rechtbank van Amsterdam heeft de voorlopige hechtenis van de twee mannen die terechtstaan voor de dubbele moord in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt met 90 dagen verlengd. Op een pro forma-zitting in de bunker in Amsterdam-Osdorp waren Adil A. (25) en Anouar B. (33) allebei aanwezig. Officier van justitie Maaike Bienfait maakte bekend dat mede-verdachte Hamza B. (foto) vrijwel zeker in Marokko zal worden berecht.

Door @Wim van de Pol

Geen doodvonnis

B. is voor de moorden aangehouden in Marokko op verzoek van Nederland. Nederland vraagt aan Marokko nog een garantie dat B. niet ter dood zal kunnen worden veroordeeld en die zal volgens Bienfait binnenkort worden overlegd. De officier van justitie zei verder dat het onderzoek naar de moorden nog in volle gang is en dat er nog stukken worden onthouden in het belang van het onderzoek .

Maart

Bij die stukken zitten delen van verklaringen van Benaouf A., de man die de aanslag – waarbij Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf om het leven kwamen – overleefde. A. zit zelf in voorlopige hechtenis voor medeplegen van de liquidatie op Najib "BouhBouh" B. in Antwerpen. Pas in maart volgend zal Ben A. door de rechter-commissaris worden gehoord in deze zaak. 

Kern

A. heeft direct na de moorden gezegd dat B. één van de daders was. Advocaat Rutger Lonterman van B. (alias Popeye) betoogde dat de onmogelijkheid die verklaring voor maart te toetsen moet leiden tot invrijheidstelling van zijn cliënt. Ook al omdat die verklaring de kern van het bewijs tegen B. vormt. Er ligt overigens volgens het Openbaar Ministerie ook dna-bewijs tegen B.

Alibi

Verdachte Adil A. heeft gezegd op de avond van de aanslag aan het wietknippen te zijn geweest en bij een snackbar om eten te halen. Dat zou volgens hem verklaren dat zijn telefoon is uitgepeild dichtbij de plaats waar de daders wapens hebben weggegooid. De officier van justitie zei dat getuigen die dit alibi zouden moeten ondersteunen 'tegenstrijdig' en ongeloofwaardig hebben verklaard.

Advocaat Bénédicte Ficq zei dat er geen enkele verklaring tegen haar cliënt ligt en er ook geen direct technisch bewijs is. Daarover zei Bienfait dat juist de combinatie van dna-sporen en ander technisch bewijs 'zeer, zeer belastend is'.   

Rida

Waarschijnlijk is de aanslag in de Staatsliedenbuurt, eind december 2012, gepleegd door vier mannen, de vierde verdachte zou Rida Bennajem kunnen zijn, die dit voorjaar zelf is doodgeschoten. De inhoudelijke behandeling in de dubbele moordzaak in de Staatsliedenbuurt zal mogelijk net voor de zomer kunnen plaatsvinden.