‘Hamza B. pleegde aanslag op zwager’

Hamza B. die dinsdag terechtstond voor de rechtbank in Tanger, Marokko, voor medeplegen van de moorden in Amsterdamse Staatsliedenbuurt wordt beschuldigd van nog een aanslag. De 44-jarige Amsterdammer Abdelkhaliq zegt ooit beschoten te zijn door Hamza B..

17 kogels

Abdelkhaliq was aanwezig in de rechtbank. In De Telegraaf zegt hij achterneef, ex-zwager en slachtoffer van Hamza B. te zijn. Op 14 maart 2007 schoot B. volgens Abdelkhaliq zeker 17 kogels op hem af. De 17 schotwonden waren niet fataal. Hij zegt te vrezen dat B. hem zal doden als hij vrij komt. Achterneef Abdelkhaliq was jarenlang getrouwd met een zus van Hamza en kreeg twee kinderen. Op zeker moment was Hamza B.’s vader woedend na geruchten dat Abdelkhaliq vreemdging. In De Telegraaf zegt Abdelkhaliq zeker te weten dat de schoonvader opdrachtgever voor de aanslag is geweest.

Smoes

Op 14 maart 2007 zou Abdelkhaliq met een smoes door een kennis in de val zijn gelokt. Vlak voor de deur van zijn woning aan de Burgemeester van Leeuwenlaan bleek Hamza B. op hem op te wachten en doorzeefde hem met kogels. Getuigen weigerden te verklaren en alleen de verklaring van het slachtoffer bleek onvoldoende bewijs voor een veroordeling, zegt de verbitterde Abdelkhaliq. Op 28 augustus 2008 is B. in de zaak vrijgesproken door de rechtbank.

Opvoeding

Hij probeert nu middels een aangifte in Marokko voor elkaar te krijgen dat de Marokkaanse rechtbank de zaak wil behandelen. In De Telegraaf zegt hij grote twijfel te hebben of dat lukt. Abdelkhaliq: ‘Hamza is het product van zijn opvoeding. Hij voert opdrachten van zijn vader uit, en die bedreigt me nog steeds.’ Volgens Abdelkhaliq zal vader B. zeker proberen om de rechters om te kopen.