Handjeklap op huizenmarkt door handelaars

Kartelwaakhond NMa zegt bewijs gevonden te hebben voor manipulaties op executieveilingen door handelaren in vastgoed. De Nederlandse Mededingingsautoriteite (NMA) zegt dat enkele honderden handelaren middels kartelafspraken de vrijemarktwerking hebben verstoord om zo gezamenlijk de wist op te krikken. Tegen vijftien is al rapport opgemaakt, de rest kan later dit jaar post van de NMA verwachten. Bij veilingen werken de handelaren samen door zo laag mogelijk te bieden en vervolgens door bijvoorbeeld een onderlinge naveiling aan hogere prijzen te verdienen. De verschillen die al snel tot tienduizenden euro’s kunnen oplopen worden verdeeld.

Uiteindelijk zijn huiseigenaren die bij gedwongen verkoop met een grotere restschuld blijven zitten de dupe. Daarnaast is het fonds van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) slachtoffer. Dat heeft  afgelopen jaar 38 miljoen euro uit moeten betalen en verwacht dit jaar zelfs 60 miljoen euro te moeten betalen aan schuldendeclaraties wegens verkoop met verlies.

In 2005 deed de NMA al eens onderzoek, maar toen kwam het bewijs niet rond. De Belastingdienst heeft dit keer bijgedragen aan het onderzoek. In november 2009 zijn 65 man van de NMA binnengevallen bij tien personen en bedrijven, waaronder een makelaarskantoor in Midden-Limburg.

Daarna volgde nog veel meer onderzoek. In de hele onderzoeksperiode van juni 2000 tot december 2009 gaat het om ongeveer 3.000 veilingen.

Woningmarktcijfers stelde al eens vast dat woningen gingen gemiddeld voor 33.000 euro onder de marktprijs van de hand.

Handelaren riskeren boetes die op kunnen lopen tot 450.000 euro maar bedrijven kunnen tot 10 % van de omzet opgelegd krijgen.