Hans Nijman en de zakenwereld (UPDATE)

De woensdagavond doodgeschoten Hans Nijman verkeerde in zwaar criminele kringen maar is nooit veroordeeld voor zware zaken. Nijman ging ook van de haak in de afdreigingszaak van Bob Sijthoff.

@Door @Wim van de Pol

In september vorig jaar kreeg Bob Sijthoff in hoger beroep een jaar celstraf opgelegd omdat hij op 1 april 2004 ‘onder valse voorwendselen’ zijn Zwitserse bankier naar zijn kantoor in Den Haag zou hebben gelokt. Bankier Rolf Hürlimann van de toenmalige vermogensbank Clariden werd daar mishandeld in aanwezigheid van Hans Nijman, aldus het Openbaar Ministerie. Sijthoff was eind vorige eeuw commissaris van het Financieele Dagblad, zijn vader Henk was oprichter van die krant.

Kojak

Op het kantoor is Hürlimann mishandeld. Hij kreeg schoppen en stompen tegen het hoofd en er werd gedreigd met het in zijn hoofd steken van een briefopener. Hürlimann tekende daarop enige documenten voor Sijthoff die een rol speelden in een zakelijk geschil over 475.999 euro. Medeverdachten van Sijthoff kregen ook straffen, de politie beweerde dat Nijman aanwezig was in het kantoor. Het gerechtshof achtte niet bewezen dat Nijman de klappen had uitgedeeld. Hürlimann beschreef de man van wie hij de meeste klappen kreeg als ‘Kojak’ maar uiteindelijk herkende hij tijdens een verhoor Nijman niet van een foto. Hoe de relatie tussen Sijthoff en Nijman tot stand kwam is niet duidelijk. Quote schreef dat Sijthoff bevriend was met Hells Angel Harry Stoeltie. Nijman heeft volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers uiteindelijk een schadevergoeding gekregen.

Nijman

Nijman figureert ook in het dossier over de vastgoedman Jan-Dirk Paarlberg. David Beesemer, een bestuurder van een bv van Paarlberg had enige tijd contact met Nijman, zo vertelde hij in 2006 aan zakenblad Quote.