‘Hansa’-dealers naar andere site

Online drugsverkopers die eind juni noodgedwongen moesten vertrekken van de illegale verkoopsite ‘Hansa’ toen de politie het beheer ervan overnam, duiken alweer op een andere site op.

Weer actief

Twaalf verkopers die actief waren op de illegale online drugsmarkt ‘Hansa’, zijn inmiddels onder dezelfde naam alweer actief op een nieuwe internet-marktplaats. Ze bieden hun middelen aan op ‘Dream Market’. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO heeft uitgevoerd, en waarvan NRC maandagochtend enkele resultaten naar buiten brengt.

Onderzoeken lopen

In juli maakte het High Tech Crime Team van de Nederlandse politie bekend dat zij bijna een maand lang het beheer van de illegale drugswebsite ‘Hansa’ had overgenomen. De twee Duitse beheerders zaten toen al vast. De politie verzamelde daarop samen met Europol 10.000 adressen van personen die in drugs hadden gehandeld via de site. De onderzoeken tegen betrokken verdachten lopen inmiddels, hoewel er slechts vier mensen zijn aangehouden tot nu toe. In dezelfde tijd sloot de FBI de vergelijkbare website ‘Alphabay’.

Paniek

TNO deed onderzoek naar de acties. Ze concludeert dat als gevolg ervan de verkopers in eerste instantie in paniek raakten. Van alle verkopers die Alphabay en Hansa verruilden voor Dream Market veranderde minstens 20 procent de verkoopnaam, schrijft NRC. 14 procent van hen probeerde onder de radar te blijven door alleen de PGP-sleutel te veranderen, de unieke code om versleutelde communicatie te kunnen lezen. ‘Verkopers veranderen hun PGP-sleutel of verkoopnaam niet als ze niet denken dat het echt moet’, aldus de TNO-onderzoekers.

Verhuisd

Bijna honderd verkopers blijken nu onder hun eigen verkoopnaam te zijn verhuisd van Alphabay naar ‘Dream Market’. Terwijl twaalf verkopers onder de oude verkoopnaam en met dezelfde PGP-sleutel overstapten vanaf Hansa. TNO laat weten dat het neerhalen van dit soort sites slechts ‘tot een klein knikje in het verkoopvolume’ leidt. Dit terwijl er op ‘Dream Market’ dagelijks minstens 20 nieuwe gebruikers bijkomen.

Lees hier meer

Meer onderzoeken na infiltratie ‘Hansa’

Politie infiltreert grote drugssite