Harleydag te duur door beveiliging

Op de derde zondag van augustus gaat de traditionele Harley-Dag in Breda volgend jaar niet door omdat de organisatie vreest voor te hoge veiligheidseisen van gemeente en politie. Er komen motorclubs op af met een gewelddadige reputatie waardoor de kosten voor goede beveliging naar verwachting hoog worden. In 2010 bezochten ongeveer 80.000 mensen het evenement en er waren zo’n 14.000 motoren in de stad. Er waren incidenten maar geen grote vechtpartijen.

Volgens de burgemeester van Breda hebben de motorclubs een ’twijfelachtige reputatie’ en zijn er leden met een verleden van ‘drugshandel, vuurwapengebruik en hooligan-achtige activiteiten. De risico’s zijn te groot en de kosten om die aanvaardbaar te maken veel te hoog, vinden gemeente, politie en justitie. De eisen die aan de de organisatie worden gesteld zijn dan ook zeer hoog.

De organisatie kreeg dit jaar 15.000 euro vijftien mille van de gemeente en de gemeente wil volgend jaar geen extra geld ter beschikking stellen. In 2010 zijn werden 140 politiemensen ingezet en waren ter waarde van 40.000 euro aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen.