Het maakt Harry Mens niet uit

‘Een enkele keer kijk ik naar het programma Business Class van Harry Mens op RTL7. Mijn gedachten dwalen dan altijd af naar de uitzending in 2004 waarin de ‘bankier van de onderwereld’ Willem Endstra aan Harry mocht komen uitleggen wat voor keurige man hij toch wel was. Grote criminelen als John Mieremet en Willem Holleeder kende hij amper, beweerde Endstra met droge ogen. Dat waren allemaal verzinsels van de media.’ Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.

‘Harry Mens stelde niet één kritische vraag over de toen al volop aan het licht gekomen verwevenheid tussen Endstra en de onderwereld. Toen de naam Holleeder toch even viel, wist Mens niet hoe snel hij de later tot negen jaar gevangenisstraf veroordeelde afperser in bescherming moest nemen. „Holleeder kom ik ook weleens tegen”, viel de presentator Endstra bij. „Dat is een hele aardige man, met wie je best gezellig een biertje kunt drinken.” Een dag na de uitzending werd Willem Endstra vermoord.

Later schoven vaker van die hele aardige mensen aan, met wie je ook best gezellig een biertje kunt drinken. De heren van de louche beleggingsmaatschappij Palm Invest bijvoorbeeld, die bij Harry Mens onbelemmerd hun luchtkastelen mochten aanprijzen. Harry heeft namelijk niet zoveel principes. Op één na dan. Wie geld op tafel legt, mag bij hem aan tafel argeloze televisiekijkers geld uit de zakken komen kloppen, of erger, gewoon belazeren.

Ook oplichter John Wolbers van Easy Life kon bij Mens zijn wanproducten pluggen als risicoloze beleggingen in levensverzekeringen. Talloze mensen trapten in zijn leugenverhaal en raakten miljoenen kwijt.

Een integere televisiemaker zal zijn kijkers op zijn minst wijzen op de risico’s van bepaalde producten. Harry maakt het allemaal niet uit. Met moraliteit heeft hij in ieder geval niet veel op. Dat maakt het leven alleen maar ingewikkeld. Wie betaalt bepaalt, is Harry’s levensmotto. Of het nou oplichters, witwassers of banken van de onderwereld zijn, het maakt allemaal niet uit. Als Harry’s schoorsteen maar rookt. Dat intussen duizenden mensen hun vermogen verliezen aan de gasten van Business Class interesseert Harry Mens geen zier. Dan hadden ze maar niet naar zijn programma moeten kijken. Het lijkt me zo langzamerhand voor bonafide bedrijven een groot risico om bij Harry aan te schuiven. De onfrisse geur die om deze rommelaar hangt, kan toch nooit een reclame zijn voor de producten uit zijn show?

Nu is Mens boos op de voorzitter van Vereniging van Effectenbezitters, die volkomen terecht wat kritische opmerkingen maakte over de zoveelste uitglijer van het programma. Zonder voorbehoud mocht een tussenpersoon van het omstreden Quality Investment in Business Class producten aanprijzen als risicoloze beleggingen met veel rendement. Afgelopen week werden vier medewerkers van het bedrijf gearresteerd op verdenking van oplichting. Weer raken honderden mensen gedupeerd. Bij Harry Mens hoeven ze in ieder geval niet aan te kloppen. Die maakt zich alleen druk om zijn eigen reputatie. Nou Harry, geen zorgen, die is allang in rook opgegaan. Net zoals de spaarcentjes van heel veel van je kijkers.’