Staat zegt overeenkomst Van Lent op

De Nederlandse staat heeft de overeenkomst met de (beoogde) bedreigde getuige Remko van Lent opgezegd, zo maakte de officier van justitie woensdag bekend. In een pro forma-zitting in de afpersingszaak gingen vooral de getuige Remko van Lent (en diens ex-echtgenote) over de tong. De overeenkomst werd opgezegd, aldus de officier van justitie, nadat Van Lent in augustus weigerde verder te getuigen. Van Lent is één van de personen die door G. en S. zouden zijn afgeperst. Hells Angels Harry S. mag morgen voor twee weken naar huis.

Door WIm van de Pol

De voorzitter van de rechtbank gaat nu in contact treden met de officier van justitie van het Team Getuigenbescherming (TGB) om te bezien of Van Lent en zijn ex-echtgenote op de openbare zitting kunnen worden gehoord. Daar had ook het Openbaar Ministerie voor gepleit. De rechtbank kan “een bevel medebrenging” uitvaardigen, de vraag is of dat zin heeft. Waar de getuigen zich bevinden is onbekend, ook de zaaksofficier weet dat niet. Als ze in het buitenland zitten zal een bevel medebrenging van de rechtbank niet voldoende zijn om ze naar Rotterdam te krijgen. Dat kan wel als ze bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen of een ander deel van het Koninkrijk verblijven.

De twee getuigen doken in het voorjaar van 2010 met hun kinderen onder in een getuigenbeschermingsprogramma, de bedoeling was dat Van Lent bedreigde getuige of kroongetuige zou worden.

Maar deze zomer bleken er tussen het Team Getuigenbescherming (TGB) en Van Lent onoplosbare problemen te rijzen. Volgens de officier van justitie was er een verschil van mening over ‘betaling van onkosten’. Momenteel loopt er een arbitragezaak over de conflicten.

De officier van justitie zei dat ondanks het opzeggen van de overeenkomst Van Lent en zijn gezin bescherming zullen krijgen bij (eventueel) in- en uitreizen in Nederland en tijdens hun verblijf, als zij zullen getuigen. 

Een gebrilde Harry S. was voor de zitting gestoken in een wit overhemd waaronder aan de achterzijde duidelijk zijn tattoo Hells Angels Forever, over de gehele breedte van zijn rug, zichtbaar was. De rechtbank in Rotterdam heeft zijn hechtenis voor twee weken geschorst. Zijn medeverdachte Donald G. moet nog vast blijven zitten. In de verklaringen over afpersingen van Van Lent speelt S. een kleinere rol dan Donald G.

De rechtbank lijkt met de uitspraak duidelijk te maken dat het gegeven dat het echtpaar Van Lent niet kan worden gehoord een probleem aan het worden is nu G. en S. – vooral op die verklaringen – al bijna een jaar voorlopig zijn gehecht.

De officier van justitie vindt overigens volstrekt niet dat de ernstige bezwaren tegen de verdachten alleen stoelen op de verklaring van Van Lent. Volgens haar worden de verklaringen ondersteund door taps, andere getuigen en observaties. Er zijn volgens haar ook twee drugshandelaren en een antiekhandelaar afgeperst.

Maar desalniettemin blijft de afpersing van Van L. de spil van de zaak. En het kunnen horen van een belastende getuige is een belangrijk recht van een verdachte, ook in de Europese jurisprudentie.

Zie eerdere berichten over de zaak.