Nep-imam verdacht van miljoenenfraude

Abdullah H. (1968) is verdachte in een fraudezaak met vergoedingen voor kinderopvangtoeslag en zit al maanden in voorlopige hechtenis. Maandag komt hij voor bij de rechtbank in Den Haag die zal beslissen of hij nog langer vast moet blijven zitten. H. zou tussen 2006 en dit jaar via zijn gastouderbureau 2,2 miljoen euro te veel aan toeslagen hebben gekregen voor kinderopvang, aldus het Openbaar Ministerie in de tenlastelegging. H. is in februari in Duitsland aangehouden.

Hij zou via zijn bedrijf Familiy House hebben gedeclareerd voor kinderen die helemaal geen of minder tijd opvang kregen dan opgegeven, of zelfs helemaal niet bestonden. Er zou op naam van twintig andere verdachten ook ten onrechte toeslag zijn aangevraagd. Ook zij worden verdacht van valsheid in geschrifte.

Abdullah (Regilio) H. komt oorspronkelijk uit Suriname. Hij noemde zich ziekenhuis-imam. Hij werkte in het Psychiatrisch Centrum Rosenburg te Den Haag. Achteraf bleek hij geen echte imam te zijn omdat hij nooit een opleiding had gevolgd.

Na de aanslagen van 11 september trad hij veelvuldig op in de media met religieuze maar gematigde standpunten. Maar enige tijd later stelde hij zich in het openbaar op het standpunt dat volgens de Koran homoseksuelen de doodstraf moeten krijgen.

H. emigreerde in 2007, naar zijn zeggen als gevolg van pesterijen, vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland.

Op verschillende panden van H. in Nederland is beslag gelegd. Hij zal eventuele schade door teveel gedeclareerde toeslagen moeten terugbetalen indien hij wordt veroordeeld.