Topoogst van Libanese hasj

De oorlog is Syrië heeft voor één groep mensen positieve gevolgen. de boeren en drugshandelaren in de Libanese Beka'a-vallei varen wel bij. De Libanese regering komt er door de oorlog in het buurland niet aan toe de uitbreiding van wiet- en opiumvelden te bestrijden. De Beka'a, in het oosten van Libanon grenst aan Syrië en wordt geïnfiltreerd door gewapende groepen. Video na de break.

Vernietiging

Uit onderzoek van de Libanese krant The Daily Star blijkt dat de veiligheidssituatie zo te wensen overlaat dat de regering geen trek heeft om de marihuana-boeren lastig te vallen. Vorig jaar voerde de Libanese overheid met geweld een gewasvernietigingscampagne door. Dat ging gepaard met de belofte van schadevergoeding maar die is tot vandaag de dag niet gekomen.

Compleet oorlog

'Omdat er geen alternatieven voor ons zijn zullen we armen en benen breken van iedereen die onze gewassen wil vernietigen', zei Ali Nasri Shamas, één van de grotere boeren in het gebied. Nasri wordt gezocht door de Libanese politie omdat hij vorig jaar gewapend verzet tegen het Libanese leger leidde. 'Het wordt compleet oorlog dat nodig is', zei hij tegen de Daily Star.

Bulldozers

Vorig jaar gingen gewapende boerenmilities soldaten en bulldozers te lijf met automatische geweren, raketwerpers en mortiergranaten. Nadat de overheid beloofde te betalen legde de boeren de wapens neer. Maar nu zegt het ministerie van Financiën in Beiroet dat er geen geld is de boeren te vergoeden. 

Stilzwijgende afspraak

Volgens de Daily Star is er nu een stilzwijgende afspraak tussen de boerenleiders en de Nationale Veiligheidsraad van Libanon om dit jaar af te zien van eradicatie van de wietvelden. 'Het leger heeft genoeg van de incidenten met al die arme en woedende mensen', zei een bron tegen de Daily Star, 'niemand wil een slachting.' Bovendien is de veiligheidssituatie in het gebied fragiel.

Hezbollah

De oorlog in Syrië leidt regelmatig tot gevechten tot in de Beka'a-vallei, waar de sjiitische Hezbollah het in de meeste sectoren voor het zeggen heeft. Hezbollah kiest partij voor het regime van president Assad en staat uiterst vijandig tegenover de Soenitische verzetsbeweging in Syrië, met name die gesteund door Al Qaida. De Libanese regering gewapende confrontatie met Hezbollah riskeren.

Donkergroen

De Beka'a-vallei is momenteel donkergroen gekleurd door de uitgestrekte wietvelden. Nasri Shamas verwacht een topoogst. 'Wij hebben uitgebreid van ruim 5000 dunum (1200 hectare) naar 45.000 dunum (11.000 hectare)'. Volgens Shamas is er grote vraag van opkopers in het gebied die hasj kopen voor de Turkse en Europese markt. 'Ik teel liever cannabis dan dat ik een bandiet of een autodief wordt', zei een andere boer tegen de Daily Star.

Heroïne

Libanese hasj financierde voor een belangrijk deel de burgeroorlog in Libanon tussen 1975 and 1990 totdat internationale druk van voor de Verenigde Staten daar ene eind aan maakte. In het gebied wordt op kleinere schaal ook opium-poppies geteeld voor de illegale productie van heroïne.

{youtube}1zIBYGtLuGg{/youtube}