Hasj-zaak met IJslandse connectie

Er is nog niets bekend over de achtergronden van de gigantische hasjvangst westelijk van Zuid-Spanje in november. Het dossier is, volgens de advocaat van de drie Nederlanders die zijn aangehouden op het smokkelschip, sobre secreto. Dat betekent dat de verdediging alle stukken wordt onthouden in het belang van het onderzoek. Inmiddels is wél duidelijk dat het Openbaar Ministerie in Madrid de zaak waarschijnlijk voor de rechter gaat brengen. ‘Maar dat is met alle grote drugszaken het geval’, zegt de advocaat. Half november zijn de drie Nederlanders met hun visserschip Nancy II aangehouden in internationale wateren met aan boord 20 ton hasj uit Marokko.

Vorige week werd bekend dat de Nederlanders in mei van dit jaar in de haven van Seydisfjördur aan de oostzijde van IJsland al zijn aangehouden in een op St. Vincent geregistreerde zeilboot, althans volgens een IJslandse krant. De drie zouden zich bemoeid met en partij van drie ton marihuana die via IJsland en Groenland naar Noord-Amerika moest worden vervoerd. Mogelijk zou de zeilboot zijn gebruikt voor dat transport maar de drie zouden zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

In Spaanse media is geschreven dat de Nancy-II in de gaten is gehouden in een Noord-Spaanse haven voordat het afvoer naar Marokko. De Nederlandse autoriteiten lijken ook een zekere rol te hebben gespeeld in de zaak. Spanje zegt toestemming te hebben gevraagd om het Nederlandse schip ver buitengaats aan te houden. De Nancy-II staat geregistreerd in Wieringen.

Een bron heeft gemeld aan Crimesite dat één van de opvarenden door zijn familie als vermist was opgegeven, totdat deze weer opdook in IJsland.

Spaanse autoriteiten zeggen dat de 20 ton één van de grootste vangsten is die ooit in Spanje is gedaan.

Lees ook:

Reuze hasjvangst: Nederlanders gepakt