Vier jaar voor 6000 kilo hasj

Een 61-jarige Nederlander is door de rechtbank van Leeuwarden 36 maanden gevangenisstraf veroordeeld voor de invoer van 6000 kilo Marokkaanse hasj. Er was door het Openbaar Minsterie 30 maanden geëist. Met een paar anderen probeerde hij de hasj in mei 2010 in twee zeiljachten Nederland binnen te brengen. Het ene zeiljacht met de helft van de hasj – La Belle Soleil – werd door de doane geënterd ter hoogte van Vlieland. Op het andere jacht – de Marina EM – dat een paar dagen later is aangehouden ter hoogte van Camperduin (NH) lag de rest.

Op dat schip had de hoofdverdachte gevaren. Die laatste partij hasj is volgens de verdediging door de marechaussee op Schiphol opgeslagen voor vernietiging. Maar kort daarna is de partij gestolen met hulp van een medewerker van de Koninklijke Marechaussee.

Die lading is teruggevonden maar het is niet helemaal duidelijk of dat wel zo is, want bij de zeven verdachten werd ook een grote hoeveelheid nephasj gevonden.

De advocaat van de 61-jarige verdachten sprak de veronderstelling uit dat die nephasj misschien aan boord van het jacht had gezeten. Als dat zo is, was er aanzienlijk minder echte hasj op het schip dan in de aanklacht tegen de verdachte staat. De advocaat verweet het openbaar ministerie de informatie over de diefstal te hebben achtergehouden.

De officier van justitie heeft ontkend dat de diefstal op Schiphol iets met de zaak te maken heeft omdat de hasj voor de diefstal al bemonsterd en gewogen was. De rechtbank is het daarmee eens.

Hier de uitspraak.