Havenarbeider mogelijk vermoord om drugs (VIDEO)

De politie denkt dat een voorman van een Rotterdams havenbedrijf is vermoord door zijn rol bij cocaïne importen. Op 11 november 2016 is het lichaam van Erik van den Boogaart (55) gevonden, drijvend in het Schelde-Rijnkanaal bij Rilland.

Gedumpt

Het was in plastic zeil verpakt. Een schipper zag het blauwe zeil drijven bij de Zeeuwse plaats Rilland en waarschuwde de politie. Van den Boogaart was doodgeschoten. Volgens de patholoog lag hij al zeker drie maanden in het water. Het meest waarschijnlijke scenario is dat zijn lichaam al langere tijd geleden in het Schelde-Rijnkanaal is gedumpt, maar waar dat is gedaan is moeilijk te zeggen. Het is gevonden ter hoogte van de Bathsebrug.

Ziektewet

Van den Boogaart uit Spijkenisse werkte sinds begin jaren negentig is in de haven bij een bedrijf dat bulkgoederen overslaat en transporteert . Na een ongeluk op zijn werk in 2015 belandde hij in de ziektewet. Volgens de politie in Opsporing Verzocht heeft zijn vrouw verklaard dat hij daarna nauwelijks nog thuis was en veranderde. Waarschijnlijk is hij betrokken geraakt bij drugsimporten.

Cash

Hij was in de eerste maanden van 2016 vaak in Antwerpen, logeerde in verschillende hotels in het centrum en beschikte over grote sommen cash. Hij verbleef ook een tijdje op een vakantiepark in Zuidland, vlakbij zijn woonplaats Spijkenisse.

Angst

Op zondag 12 juni 2016 was hij in een geleende zwarte Hyundai Santa Fé met zijn vrouw op weg naar Antwerpen voor een paar dagen vakantie. In de auto was het zijn vrouw opgevallen dat hij bang was. Hij durfde niet hardop te praten uit angst voor afluisterapparatuur in de auto. Op 15 juni keerden de twee terug naar Spijkenisse. Hij zette zijn vrouw thuis af en vertrok met onbekende bestemming. Dat was de laatste keer dat iemand hem zag.

Pas op 18 juli is hij als vermist opgegeven omdat hij de laatste jaren wel vaker eigen tijd van de radar was. Op 19 oktober 2016 is de Hyundai Santa Fé door de politie gevonden op de Sint-Janshaven in Rotterdam.

Sleutels

Van den Bogaert beschikte opvallend genoeg tijdens zijn periode in de ziektewet over sleutels van haventerreinen. De politie denkt dat er mensen in de havenwereld zijn die belangrijke informatie door kunnen geven over waar Van den Bogaart zich precies mee bezighield. De recherche heeft kennelijk ook al gesprekken gevoerd met mensen, die niet het achterste van hun tong hebben ‘willen of kunnen laten zien’. Daarom vraagt de politie deze mensen ‘met klem’ anoniem toch informatie door te geven.