Havenarbeiders vast om uithalen cocaïne in Antwerpen

Het Antwerpse Openbaar Ministerie en de federale politie hebben vorige week opnieuw havenarbeiders opgepakt in een onderzoek naar invoer van in totaal 1.300 kilo cocaïne, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. Eén van hen is Nawil T., alias “Johnny Cash”. Het onderzoek loopt op uithalers van cocaïne op kaai 1742.

Transportbedrijven

Vorige week waren er invallen door de politie bij havenarbeiders en medewerkers van transportbedrijven. Drie personen zijn aangehouden: expediteur Abdel J., havenarbeider Jamal T. en straddler-chauffeur Nawil T.. In het Antwerpse nachtleven staat hij bekend als Johnny Cash.

Straddler

Nawil T. zou als chauffeur van een straddler, een “switch” hebben uitgevoerd. Daarbij wordt een grote lading cocaïne razendsnel overgeladen uit een Zuid-Amerikaanse container naar een Europese, die worden zelden of nooit door de douane gecontroleerd (een andere vorm is om containers snel te verplaatsen om drugscontroles te ontlopen).

De groep was volgens justitie betrokken bij minstens drie drugstransporten: in december 2018 een transport van 504 kilo, in januari 88 kilo in Brazilië en 750 kilo die op 17 april 2019 in beslag werd genomen in Antwerpen.

Kaasboerin

Volgens de Gazet van Antwerpen is Nawil T. eind 2018 door drugscriminelen van de straat geplukt, gegijzeld en gefolterd, nadat er een uithaaloperatie was mislukt. T. ontkent dat laatste trouwens, hij zegt dat het conflict erom draaide dat hij niet bereid was om een bepaalde groep te helpen uithalen.

In 2011 was hij verdachte in de zaak van De Kaasboerin in Deurne, een restaurant dat eigendom was van een groep drugsverdachten. Die zaak ging stuk omdat onderzoeksrechters hadden geknoeid met de handtekening onder een beschikking voor een telefoontap.