Haveninspecteur opgepakt om smokkel cocaïne

Het HARC-team in Rotterdam heeft ruim twee weken geleden een man aangehouden die als inspecteur van (voornamelijk) bulkladingen werkte. Hij wordt ervan verdacht zijn functie te hebben misbruikt voor de smokkel van bijna 200 kilo cocaïne.

Kolenschip

het Openbaar Ministerie in Rotterdam zegt de aanhouding nu pas naar buiten te brengen omdat dit in het belang van het onderzoek niet eerder mogelijk was. De cocaïne werd eind maart ontdekt in de schacht van een van de ankerkettingen van een kolenschip uit Colombia, door het zogenoemde visitatieteam van de Douane, een team dat een schip van onder tot boven doorzoekt. De drugs zaten in 200 pakketten en zijn diezelfde dag nog vernietigd.

Meer incidenten

Het onderzoek naar de herkomst en de mensen achter de smokkel leidde op 12 april tot de aanhouding van de verdachte, een 42-jarige Rotterdammer. Hij was verantwoordelijk voor de inspectie van verschillende soorten lading, en had uit dien hoofde toegang tot veel haventerreinen. Voor welk bedrijf hij werkte is niet bekendgemaakt.

Justitie laat nog onderzoeken of de man bij meer smokkelincidenten betrokken is. De raadkamer van de rechtbank heeft besloten dat de man vast blijft zitten tot aan de eerste behandeling van de zaak medio juli.

Het HARC-team is een samenwerkingsverband van Douane, Zeehavenpolitie en FIOD.