Haventopman krijgt jaar cel

Willem Scholten (66), de vroegere directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf, is door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden cel en vier voorwaardelijk. Scholten heeft als directeur van het havenbedrijf een gift heeft aangenomen van zijn vriend Joep van den Nieuwenhuyzen van het inmiddels failliete RDM-concern. Hij mocht gebruik maken van ‘een luxueus appartement in Antwerpen, teneinde hem een voorkeursbehandeling te geven,’ schrijft de rechtbank. Scholten heeft valsheid in geschrifte gepleegd en de gemeente opgelicht, vindt de rechtbank. Nog nooit is een ambtenaar veroordeeld in zo’n grote omkopingszaak.

Verder heeft Scholten ruim 1,2 miljoen euro van RDM ontvangen op een geheime Zwitserse bankrekening in de perdiode 2001-2002. Bovendien stelde Scholten het Havenbedrijf voor 180 mlljoen euro garant voor leningen aan RDM, buiten medeweten van naaste collega’s en commissarissen. Volgens de rechtbank was Scholten hiertoe niet bevoegd.

Pas nadat RDM in 2004 failliet ging kwamen de praktijken van Scholten naar voren en de gemeente deed aangifte. De geheime rechtsreekse  betalingen aan Schoten kwamen pas na lang onderzoek aan het licht, vorig jaar deed de gemeente ook daarvan aangifte.

Hier is de uitspraak.