Hawala-bankier veroordeeld tot celstraf

De rechtbank Zwolle heeft dinsdagmiddag 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 5 voorwaardelijk, opgelegd aan een 52-jarige Pakistaanse verdachte uit het Duitse Bochum voor het witwassen van grote geldbedragen in 2014 en 2015.

Eindhoven

Hij was een zogeheten hawala-bankier en in februari 2014 werd bij hem een bedrag van 45.000 euro in contanten gevonden. In maart 2015 droeg hij in Eindhoven een bedrag van 140.000 euro overgedragen aan derden. De straf was even hoog als de eis. De verdachte wist volgens de rechtbank in beide gevallen dat deze contante geldbedragen afkomstig waren uit enig misdrijf.

Geldtelmachine

De onderwereldbankier liep tegen de lamp in een onderzoek van het landelijk parket. Op 17 maart 2014 werd hij in Amsterdam aangehouden. Het geld lag in zijn auto. Bij doorzoeking van zijn woning in het Limburgse Tegelen, is beslag gelegd op een geldtelmachine, diverse handgeschreven briefjes, 4 USB sticks, diverse administratieve bescheiden en meerdere geldwikkels.

Voor de periode van 4 februari 2015 tot en met 5 februari 2015 gaat het om een contant geldbedrag van in totaal 140.000 euro. Dat heeft verdachte, wettig en overtuigend bewezen aldus de rechtbank, voorhanden gehad en vervolgens overgedragen aan derden.

Hawala

Hawala bankieren is een informeel bankensysteem naast het officiële bankieren. Hawala is ontstaan in landen waar regulier bankieren moeilijk was of waar mensen weinig vertrouwen hadden in overheid en banken. Onderwereldbankiers vragen niet naar de herkomst van het geld. Hawala bankieren en geld wisselen zonder vergunning zijn misdrijven waar een straf op staat.