Hechtenis Kuut-zaak opgeheven

De rechtbank in Rotterdam heeft de voorlopige hechtenis van drie verdachten van de moord op Onno Kuut opgeheven. Dat heeft het Openbaar Ministerie tegen Crimesite bevestigd. De officier van justitie van het landelijk parket in deze zogeheten Duin-zaak had de drie “tattoo-verdachten” (formeel) onmiddellijk in vrijheid gesteld. 

 

Door Wim van de Pol

De broers Cor en Brian P. en Jeroen S. blijven wel gewoon vastzitten omdat ze zijn veroordeeld voor de aanslag op een Amsterdamse drugshandelaar in 2010, in afwachting van hun hoger beroep.

Volgens de woordvoerder van het landelijk parket was vorig jaar de reden voor het vorderen van voorlopige hechtenis van de drie het belang van het onderzoek. ‘Het was toen belangrijk dat de drie in alle beperkingen konden worden geplaatst, zodat ze geen contact met de buitenwereld konden hebben. Die noodzaak is er nu niet meer en daarom is opheffing van die hechtenis gevorderd’, zegt Wim de Bruin, ‘maar reken maar dat ze verdachte blijven.’

In de zaak Kuut zou – als de hechtenis had voortgeduurd – snel een pro forma-zitting hebben moeten plaatsvinden. Daarbij zou de officier van justitie in het openbaar de stand van zaken in het onderzoek moeten toelichten en de verdediging zou daar ook onderzoekswensen hebben kunnen indienen. Die zitting is nu van de baan.

Het levenloze lichaam van Onno Kuut werd op 25 maart 2009 gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. Kuut had evenals de tattoo-verdachten een levensgrote Chinese tattoo op de rug. Hij behoorde tot dezelfde groep als Cor P., Brian P. en Jeroen S. Dat drietal werd vorig jaar aangehouden in hun cel voor de moord op hun voormalige strijdmakker.

De rechtbank Amsterdam veroordeelde op 18 juli 2012 de broers P. en S. tot 12 jaar gevangenisstraf vanwege een moordaanslag op Marlon D. Evert S. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar voor deze poging tot moord. S. was voortvluchtig maar werd vorig jaar gearresteerd in België en naar Nederland overgeleverd. De toen 31-jarige Evert S. is vorig jaar ook veroordeeld voor de aanslag in Amsterdam en is tevens verdachte in de zaak van Kuut maar zit ervoor niet in hechtenis. 

In het onderzoek naar de moord op Kuut deed de politie vorig jaar onderzoek in een sloot in Beesd en in het huis van Evert S. in Leerdam. Ook dregde de politie naar voorwerpen in Schiedam.