Hector Beltran Leyva dood

Hector Beltran Leyva,  voormalig leider van het Mexicaanse Beltran Leyva-drugskartel, is op 56-jarige leeftijd overleden. Hector zat sinds oktober 2014 vast in de streng beveiligde Federale Gevangenis Nummer 1. Hij was nog in afwachting van zijn berechting. 

Hector overleed op weg naar het ziekenhuis, nadat hij hartklachten had gekregen.

9 miljoen dollar

Voor zijn arrestatie, 4 jaar geleden, waren politie en justitie lange tijd naar Hector op zoek. Zowel de Amerikanen als de Mexicanen hadden een prijs op zijn hoofd gezet van totaal bijna 9 miljoen dollar. Hector was de leider van het Beltran Leyva-drugskartel geworden nadat een broer (Arturo) was doodgeschoten door het leger en twee anderen (Carlos en Alfredo) achter de tralies waren beland.

El Chapo

Volgens justitie heeft Hector, wiens bijnaam “H1” luidde, een belangrijke rol gespeeld bij de escalatie van het drugsgeweld in Mexico. Het Beltran Leyva-drugskartel had zich afgescheiden van het Sinaloa-kartel, toen nog onder leiding van Joaquín El Chapo Guzmán, die momenteel terecht staat in de VS. Het conflict met het Sinaloa-kartel ontstond nadat Alfredo Beltran Leyva in 2008 was gearresteerd.

Wapenhandel

De groep had ook hoogoplopende conflicten met andere Mexicaanse drugskartels. Het kartel stond bekend als zeer gewelddadig, en hield zich voornamelijk bezig met de smokkel van drugs als coke en amfetamine naar de Verenigde Staten. Ook verdiende de groep flink geld met wapenhandel. Sinds Hector aan de macht was gekomen, was de invloed van het Beltran Leyva-drugskartel sterk verminderd.

Patrón

De opvolger van Hector, Juan Francisco Patrón, werd in februari 2017 doodgeschoten door militairen. Vanuit een Apache helikopter werd zijn verblijf onder vuur genomen. Naast “H2”, zoals Patrón ook wel wordt genoemd, kwamen toen nog zeven andere leden van het Beltran Leyva-kartel om het leven.