Heel Mexicaans politiekorps opgepakt

Het complete politiekorps van de Mexicaanse stad Ocampo is opgepakt. 27 agenten en een veiligheidssecretaris worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Fernando Angeles Juárez (foto). De 64-jarige zakenman, met weinig politieke ervaring, had zich gekandideerd voor het burgemeesterschap van de stad. 

Angeles had zich aangesloten bij de centraal linkse Partij voor de Democratische Revolutie.

Doodgeschoten

De zakenman werd donderdag jl. doodgeschoten op een van zijn landgoederen door onbekend gebleven mannen. Nadat de gouverneur van de deelstaat Michoacán opdracht had gegeven tot onderzoek naar de dood van Angeles, wilden zaterdag federale agenten veiligheidssecretaris Oscar González García arresteren vanwege zijn mogelijke rol bij de dood van Angeles. Zijn aanhouding werd verhinderd door plaatselijke agenten. De volgende dag keerden federale politieagenten met versterking terug. Daarop werd  niet alleen de veiligheidssecretaris, maar ook de 27 plaatselijke agenten (het hele politiekorps van de stad) aangehouden. Ze worden ervan verdacht banden te hebben met lokale drugskartels.

Vermoord

In Michoacán zijn in minder dan een maand tijd 3 politici vermoord. Een dag voordat Angeles werd doodgeschoten, werd in het stadje Aguililla burgemeesterkandidaat Omar Gómez Lucatero vermoord. Komende zondag zijn er verkiezingen in Mexico. In de campagneperiode zijn in Mexico meer dan 100 politici om het leven gebracht.

Geëxecuteerd

Agenten uit de deelstaat Michoacán zijn eerder in opspraak geraakt. Drie jaar geleden zou een politiemacht 42 leden van een drugskartel hebben gedood bij een aanval op een ranch. De agenten beriepen zich op zelfverdediging, maar een onderzoekscommissie wees onder andere op het feit dat verschillende criminelen waren gemarteld. Anderen waren in brand gestoken, weer anderen zouden standrechtelijk zijn geëxecuteerd.