Heer en meester over cocaïne in Spaanse containerhaven

In Zuid-Spanje is een man gearresteerd die volgens de Guardia Civil in de containerhaven van Algeciras “El Señor del Puerto” werd genoemd. Hij wordt ervan verdacht daar tientallen jaren lang de regie te hebben gevoerd over het “uithalen” van partijen cocaïne uit containers.

Bijgeplaatste cocaïne

Het gaat om de Spanjaard J.G.M. (54) die werd aangehouden samen met zijn 32-jarige zoon en een figuur die zijn rechterhand zou zijn geweest. Het netwerk van de man regelde dat uit de in de haven aangevoerde containers de bijgeplaatste partijen cocaïne werden uitgehaald en van het haventerrein werden afgevoerd. Volgens de Spaanse autoriteiten was G. M. de “baas” en konden weinig andere criminelen op het haventerrein opereren. Het netwerk kreeg commissie voor iedere uitgehaalde kilo coke aan de mensen die de partijen uit Zuid-Amerika lieten overkomen.

Plastic dozen

In een eerdere fase van het onderzoek werd 480 kilo cocaïne onderschept en 21 mensen gearresteerd. Onder hen waren tien werknemers uit de haven. De Guardia Civil zegt nu de leiders van het netwerk te pakken te hebben.

In het onderzoek zijn contacten naar voren gekomen met criminele organisaties in Colombia, Marokko, Frankrijk en andere Europese landen.

Er zijn zeven doorzoekingen uitgevoerd waarbij 710.000 euro in cash is gevonden, het meeste geld lag in schoenendozen die waren verborgen in een pooltafel. Op dertien panden in verschillende delen van de gemeente Campo de Gibraltar en op 14 bankrekeningen is beslag gelegd, alles met een ‘aanzienlijke’ waarde, aldus de Guardia Civil. Ook een jacht met een waarde van een ton en elf luxe auto’s zijn in beslag genomen.

G.M was al vele jaren bekend bij de autoriteiten en af toe veroordeeld in kleinere zaken. Hij is al als minderjarige aan een criminele carrière begonnen. Hij fungeerde als een verkenner die informatie over politiepatrouilles doorgaf aan hasj- en sigarettensmokkelaars.