Helft van Australische criminelen in crystal meth

Meer dan zestig procent van de grote georganiseerde criminele organisaties in Australië handelt in methamfetamine, ook bekend als crystal meth. Dat concludeert de Australian Crime Commission. Een van de oorzaken van de grote toename in de handel, is de uitbreiding van Mexicaanse kartels naar het buitenland, waaronder Australië.

De prijs van methamfetamine is in Australië uitzonderlijk hoog. Daardoor is het voor zowel Australische als criminelen over de hele wereld aantrekkelijk om de drugs in Australië te verkopen. Daarom vermengen de dealers de drugs vaak met middelen die het extra verslavend maken.

Mexicaanse drugskartels

Volgens de Australian Crime Commission wordt er vaker methamfetamine in beslag genomen, en gaat het daarnaast om grotere ladingen. Mexicaanse drugskartels zijn daar vaak bij betrokken. De Mexicaanse kartels mengen zich vaak met Australische organisaties.

De interesse van Mexicaanse drugskartels, is logisch. De prijzen in Australië kunnen meer dan tien keer zo hoog liggen als in Mexico, en liggen ook ruim hoger dan in de Verenigde Staten. Dat maakt het het zelfs waard om de drugs naar Australië te verschepen.

Crystal meth die in Australië wordt verhandeld, wordt ook vaak geproduceerd in India en China, waarna het naar Australië wordt verscheept.